Zmienno przecinkowe...
Ostatnio zmodyfikowano 2010-04-14 20:58
Pirotechnik Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zmienno przecinkowe... » 2010-04-14 20:40:17 Witam mam mały problem: ( xD ) Mam program w którym liczy się średnia ocen ale nie chce mi się wyświetlać liczba z cyframi po przecinku zastosowałem takie zmienne: float, long, short, double i żadna nie chce mi wyświetlać liczby z cyframi po przecinku proszę o odpowiedź |
|
» 2010-04-14 20:53:28 Wiem że to troche dziwny problem no ale jednak on jest: #include <conio.h> #include <iostream>
using namespace std;
int sumaocen = 0;
int oceny( int liczbaocen );
int main() { cout << "Podaj ocene. Cyfra 0 albo wieksza od 6 konczy dzialanie!!\n"; oceny( 1 ); getch(); return 0; }
int oceny( int liczbaocen ) { double sredniaocen; int ocena; cout << "Ocena " << liczbaocen << ": "; cin >> ocena; sumaocen += ocena; if( cin.fail() ) { cin.sync(); cout << "BLAD!! Zla wartosc danych!!"; return 0; } else if( ocena == 0 || ocena >= 6 ) { liczbaocen -= 1; sumaocen -= ocena; cout << " ^\n | Ta ocena nie jest brana pod uwage!!\n"; sredniaocen = sumaocen / liczbaocen; cout << "Srednia ocen to: " << sredniaocen; return 0; }; if( ocena == 0 == false || ocena >= 6 == false ) { oceny( liczbaocen + 1 ); }; }
|
|
malan |
» 2010-04-14 20:56:11 |
|
» 2010-04-14 20:58:14 aha... nie pomyślałem w ten sposób... dzięki |
|
« 1 » |