[cpp] problem z linkowaniem - zależność obiektu od innego obiektu
Ostatnio zmodyfikowano 2016-04-30 12:34
aaadam Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[cpp] problem z linkowaniem - zależność obiektu od innego obiektu » 2016-04-29 22:18:35 może zacznę od klas w sumie to są przykładowwe klasy aby przedstawić problem: plik player.h #pragma once class player { public: int x, y; player( void ); ~player( void ); } Player;
enemy.h #pragma once #include "player.h" class enemy { public: void move() { Player.x = ; } enemy( void ); ~enemy( void ); };
wyskakują takie błędy Error 2 error LNK2005: "class player Player" (?Player@@3Vplayer@@A) already defined in enemy.obj D:\progrmowanie\rmp\rmp\player.obj rmp Error 3 error LNK1169: one or more multiply defined symbols found D:\progrmowanie\rmp\Debug\rmp.exe rmp ogólnie chcę aby obiekty enemy były zależne od położenia Playera nie wiem jak to rozwiązać ..... pomocy :) |
|
j23 |
» 2016-04-30 10:26:43
extern player Player;
player Player;
W plikach nagłówkowych nie powinieneś definiować zmiennych. |
|
aaadam Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-04-30 12:34:00 usunąłem definicje z pliku .h dodałem do cpp i teraz śmiga, dzięki, jeszcze widzę sporo muszę się nauczyć na temat programowania. Trochę mało jest materiałów albo nie umiem ich znależć na temat jak poprawnie programować i projektować w cpp |
|
« 1 » |