Lekcja 14 Praca domowa, kalkulator
Ostatnio zmodyfikowano 2016-05-03 11:12
DanieI Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Lekcja 14 Praca domowa, kalkulator » 2016-04-30 13:55:58 Witam. Jestem początkującym i na razie jestem przy lekcji 14. Napisałem zadanie domowe do lekcji 14, ale nie jestem pewien czy o to chodziło autorowi: #include <iostream> int main() { int liczba1; int liczba2; int znak1; std::cout << "Podaj liczbe pierwsza: "; std::cin >> liczba1; std::cout << "Podaj znak (1=* 2=/ 3=- 4=+): "; std::cin >> znak1; std::cout << "Podaj liczbe druga: "; std::cin >> liczba2; switch( znak1 ) { case 1: std::cout << "Wynik:" << liczba1 * liczba2 << std::endl; break; case 2: std::cout << "Wynik:" << liczba1 / liczba2 << std::endl; break; case 3: std::cout << "Wynik:" << liczba1 - liczba2 << std::endl; break; case 4: std::cout << "Wynik:" << liczba1 - liczba2 << std::endl; break; default: std::cout << "nie wybra³es znaku" << std::endl; break; } return 0; } Tak więc jeśli zrobiłem to zadanie źle to prosiłbym o poprawę jeśli można :) |
|
Gibas11 |
» 2016-04-30 14:06:16 Nie było by lepiej zadeklarować znak1 jako char i zrobić resztę tak (patrz niżej) ? switch( znak1 ) { case '*': std::cout << "Wynik:" << liczba1 * liczba2 << std::endl; break; case '/': std::cout << "Wynik:" << liczba1 / liczba2 << std::endl; break; case '-': std::cout << "Wynik:" << liczba1 - liczba2 << std::endl; break; case '+': std::cout << "Wynik:" << liczba1 + liczba2 << std::endl; break; default: std::cout << "Błędny operator" << std::endl; break; }
Btw wstukałeś - zamiast plusa. |
|
DanieI Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Dzięki :) » 2016-05-03 11:12:04 Zapewne masz rację, Dzięki :) Zamykam temat |
|
« 1 » |