Programy uruchamiane z rejestru - AutoRun
Ostatnio zmodyfikowano 2010-09-13 19:08
malan Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Programy uruchamiane z rejestru - AutoRun » 2010-04-14 21:34:12 Witam, ostatnio trochę bawię się rejestrem i zauważyłem dość dziwną rzecz. Mały przykład: Mam program w katalogu np.: C:\Documents and Settings\profil\Pulpit\Program\foo.exe W rejestrze, do klucza: Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run ... dodaję: C:\Documents and Settings\profil\Pulpit\Program\foo.exe Co się okazuje. Program podczas uruchomienia tworzy plik (to działa), ale nie w tym katalogu co trzeba, tzn. zamiast w: C:\Documents and Settings\profil\Pulpit\Program\foo.exe ..., to w: C:\Documents and Settings\profil\
W programie ścieżkę do utworzenia pliku mam taką: plik.txt O co tu chodzi, bo ja już nie mam pomysłów? ;> |
|
DejaVu |
» 2010-04-14 21:43:32 Chodzi o katalog startowy. Jak utworzysz skrót jest coś takiego jak "Rozpocznij w:", który określa katalog roboczy dla aplikacji, którą uruchamiasz. W przypadku gdy jest to uruchamiane z rejestru z tego miejsca które wskazałeś to prawdopodobnie katalog roboczy nie wskazuje na pulpit tylko na profile stąd plik się zapisuje tam gdzie się zapisuje. |
|
» 2010-04-14 21:48:49 To by było dziwne, bo przecież inne programy (nie dodane przez mnie) działają poprawnie, tzn. są uruchomione. Dzięki za odpowiedź..., poszukam coś o tym katalogu ;).
|
|
DejaVu |
» 2010-09-12 22:38:39 Gwoli formalności zamieszczam linka skoro malan zasugerował, iż rozwiązaniem jest prawdopodobnie funkcja SetCurrentDirectory. |
|
pekfos |
» 2010-09-13 18:39:20 hmm.. chyba folder Pulpit nie istneje.. spróbuj z Desktop C:\Documents and Settings\profil\Desktop\program\foo.exe |
|
» 2010-09-13 19:08:51 Pulpit jest na WindowsXP, Desktop jest na >= Windows Vista ;p. Zresztą to nie ma znaczenie- ścieżka, którą podałem to był tylko przykład, który zresztą też nie działał. Jak sprawdzę to dam znać, czy ta funkcja rozwiązuje mój problem :). /edit (13.02.2011): Trochę to trwało, ale lepiej późno niż wcale ;p. Sprawdziłem - funkcja SetCurrentDirectory rozwiązuje problem :). Temat uważam za zamknięty :). |
|
« 1 » |