Hajt.MoRuS Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie 9.6 - 2. Czy o taki kod chodzilo? » 2010-04-15 23:51:00 Zrobilem zadanie i dziala dobrze. Tylko nie jestem pewnien, czy dokladnie o to chodzilo ;) Prosze o odpowiedz, jezeli kod jest poprawny temat zostanie zamkniety. #include <iostream> #include <conio.h>
int main() { using namespace std; const short rozmiar = 20; const short maly = 10; int licz_osob; cout << "Podaj liczbe osob, ktora chcesz wprowadzic do skoroszytu: "; cin >> licz_osob; cout << "Podano liczbe " << licz_osob << ". Wprowadz dane:\n" << endl; char imie[ maly ][ rozmiar ]; char nazwisko[ maly ][ rozmiar ]; int nr_tele[ maly ]; char uwagi[ maly ][ rozmiar ]; int i = 0; do { cout << i << " osoba - Imie: "; cin.get(); cin.getline( imie[ i ], rozmiar ); cout << "Nazwisko: "; cin.getline( nazwisko[ i ], rozmiar ); cout << "Nr telefonu:"; cin >> nr_tele[ i ]; cin.get(); cout << "Uwagi: "; cin.getline( uwagi[ i ], rozmiar ); i++; } while( i < licz_osob ); cout << "Koniec" << endl; getch(); return 0; }
|
|
GoldWolf |
» 2010-04-16 07:28:26 Nie można wprowadzić uwag ?!?!
Podaj liczbe osob, ktora chcesz wprowadzic do skoroszytu: 2 Podano liczbe 2. Wprowadz dane:
0 osoba - Imie: Raf Nazwisko: Zaj Nr telefonu:23 333333 Uwagi: 1 osoba - Imie: Most Nazwisko: Nazwisko Nr telefonu:test Uwagi: KoniecDlaczego dla pierwszej osoby masz indeks 0?!? |
|
» 2010-04-16 13:15:18 Hmm jak ja skompiluje (chyba tak to sie nazywa) program to bez problemu moge wpisac uwagi ... fakt ze max 20 znakow ale wpisac mozna bez problemu. Indeks 0 dla pierwszej osoby? - poniewaz nie chcialo mi sie robic osobnego for'a. Jezeli powiesz mi jak moge wkleic tutaj "zrobiony" program, ktory ogladamy w "czarnym okienku" to udowodnie Ci to ;)
Dante: Podaj liczbe osob, ktora chcesz wprowadzic do skoroszytu: 2 Podano liczbe 2. Wprowadz dane:
0 osoba - Imie: raf Nazwisko: mos Nr telefonu:30393 292 Uwagi: 1 osoba - Imie: mes Nazwisko: fes Nr telefonu:tesa Uwagi: Koniec Mnie to nie działa wprowadź tak jak tutaj. |
|
GoldWolf |
» 2010-04-16 13:47:23 Wpisz takie dane jak ja i sam spróbuj. Uwagi nie działają! Dodatkowo, a co mnie to interesuje, że coś ci się nie chciało masz jasno podane co masz zrobić. Nie działa zgodnie z założeniami. Akurat wykonanie indeksu od 1 to jak banał.
Nie ważne jest jak to zrobiłeś, jaką technika, ale ważne by osiągnąć podobny lub lepszy efekt. |
|
malan |
» 2010-04-16 14:42:36 Nie ważne jest jak to zrobiłeś, jaką technika, ale ważne by osiągnąć podobny lub lepszy efekt. |
Aha. Nie ważne, czy ten program zajmie mu 10000 linijek i będzie pracował baaardzo wolno, czy zajmie 500 linijek i będzie zżerał tylko pamięci, że głowa mała, czy zajmie mu 2 linijki i kod będzie nie czytelny - ważne, że zrobi? :) |
|
» 2010-04-16 14:48:48 Teraz dobrze? #include <iostream> #include <conio.h>
int main() { using namespace std; const short rozmiar = 20; const short maly = 10; int licz_osob; cout << "Podaj liczbe osob, ktora chcesz wprowadzic do skoroszytu: "; cin >> licz_osob; cout << "Podano liczbe " << licz_osob << ". Wprowadz dane:\n" << endl; char imie[ maly ][ rozmiar ]; char nazwisko[ maly ][ rozmiar ]; char nr_tele[ maly ][ rozmiar ]; char uwagi[ maly ][ rozmiar ]; int i = 1; do { cout << i << " osoba - Imie: "; cin.get(); cin.getline( imie[ i ], rozmiar ); cout << "Nazwisko: "; cin.getline( nazwisko[ i ], rozmiar ); cout << "Nr telefonu:"; cin.getline( nr_tele[ i ], rozmiar ); cout << "Uwagi: "; cin.getline( uwagi[ i ], rozmiar ); i++; } while( i <= licz_osob ); cout << "Koniec" << endl; getch(); return 0; }
|
|
bartek483 |
» 2010-04-16 16:27:41 Mam takie male pytanie, po co Ci podwojna tablica na char-y? |
|
» 2010-04-16 19:11:21 A nie jest potrzebna? Jedna na ilosc napisanych wyrazow a druga na liczbe znakow jakie znajda sie w wyrazie, przynajmniej tak mi sie wydaje. Btw wszystko jest ok?
|
|
« 1 » 2 |