SeweXIN Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-05-31 18:10:07 Użyłem to w kodzie lecz nadal to samo, popatrz wyżej gdzie wstawiłem kod, oczywiście zamiast warnings było co innego lecz to samo ciągle
|
|
mateczek |
» 2016-05-31 18:21:03 |
|
mateczek |
» 2016-05-31 19:11:29 Jeśli o mnie chodzi to z czystego c mam spore braki odnośnie funkcji bibliotecznych ale sprawdziłem kod, Pominąwszy brak zabezpieczeń przed błędami w pliku, oraz przed brakiem pliku. To kod się kompiluje i działa #include <stdlib.h> #include <stdio.h> #include<iostream> using namespace std; #define _CRT_SECURE_NO_DEPRECATE
int ** alokacja( int a, int b ) { int ** tab =( int ** ) malloc( sizeof( int * ) * a ); for( int i = 0; i < a; i++ ) tab[ i ] =( int * ) malloc( sizeof( int ) * b ); return( tab ); }
int ** odczytywanie( char * name, int * wa, int * wb ) { int a, b; FILE * macierze = fopen( name, "r" ); fscanf( macierze, "%d", & a ); fscanf( macierze, "%d", & b ); int ** tab = alokacja( a, b ); for( int i = 0; i < a; i++ ) for( int j = 0; j < b; j++ ) fscanf( macierze, "%d", & tab[ i ][ j ] ); fclose( macierze ); * wa = a; * wb = b; return( tab ); }
int ** mnozenie( int aa, int bb, int ** tab2, int ** tab3 ) { int ** tab = alokacja( aa, bb ); for( int i = 0; i < aa; i++ ) for( int j = 0; j < bb; j++ ) tab[ i ][ j ] = 0; for( int i = 0; i < aa; i++ ) for( int j = 0; j < bb; j++ ) tab[ i ][ j ] = tab[ i ][ j ] + tab2[ i ][ j ] * tab3[ j ][ i ]; return( tab ); }
void zapisywanie( int aa, int bb, int ** tab ) { FILE * macierze = fopen( "Wynik.txt", "w" ); fprintf( macierze, "%d %d \n", aa, bb ); for( int i = 0; i < aa; i++ ) { for( int j = 0; j < bb; j++ ) { fprintf( macierze, "%d ", tab[ i ][ j ] ); } fprintf( macierze, "\n" ); } fclose( macierze ); }
void unalokacja( int ** tab, int a ) { for( int i = 0; i < a; i++ ) free( tab[ i ] ); free( tab ); } int main() { int a, b; int ** mac = odczytywanie( "macierz.txt", & a, & b ); for( int w = 0; w < a; w++ ) { for( int k = 0; k < b; k++ ) { cout << mac[ w ][ k ] << " "; } cout << endl; } zapisywanie( a, b, mac ); } czytałem że to może być że plik nie istnieje,lecz mam go na pulpicie |
Mówisz, że jest na pulpicie :P?? Ty to wiesz, ja już też to wiem. Ale chyba jeszcze pytanie czy twój program to wie?? Reasumując: Skoro u mnie kod działa, a u ciebie nie to albo nie podałeś pełnej ścieżki do pliku, że jest na pulpicie?? Albo masz literówkę w ścieżce. Lub jakieś polskie znaki, spacje w ścieżce psują zabawę |
|
carlosmay |
» 2016-06-02 05:42:15 czytałem że to może być że plik nie istnieje,lecz mam go na pulpicie |
Dlaczego nie sprawdzasz, czy plik jest otwarty? To podstawa przy pracy z plikami. |
|
SeweXIN Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-06-03 16:11:30 Spokojnie już zrobione, działające już dawno pokazane i zaliczone. Dzięki za pomoc. Ale nie obiecuje że będe sie pytał o coś jeszcze. |
|
1 2 « 3 » |