[C++]Zapis do pliku
Ostatnio zmodyfikowano 2016-05-28 00:55
jasiek1309 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++]Zapis do pliku » 2016-05-27 21:42:54 Pisałem sobie program z lenistwa i żeby sie troche pobawić kiedy to okazało sie że nie umiem zapisywać nic do pliku ); a przynajmniej na bierząco DX #include <iostream> #include <string> #include <fstream> #include <windows.h> #include <conio.h>
fstream plik2; plik2.open( "Lol.txt", ios::out | ios::in ); if( !plik2.good() ) { cout << "Nie udalo sie otworzyc Lol.txt" << endl; return false; }
int A; plik2 >> A; if( !przewijanie_do_dobrej_lini_XD( plik, A ) ) { if( plik.eof() ) cout << "Juz wszystko pobrales XDDD" << endl; return false; }
while( true ) { if( !przewijanie( plik ) ) { if( !plik.eof() ) return false; else return true; } if( !wczytywanie( plik, A ) ) return false; A++; plik2 << A; plik2.flush(); } |
|
carlosmay |
» 2016-05-27 23:29:45 plik2.clear(); przed zapisem. edit: A++; plik2 << A; plik2.flush();
|
to zależy czy zadziałał wcześniej gdzieś EOF. |
|
» 2016-05-28 00:08:03 Dzięki :D A jeżeli chodzi o usunięcie zawartości przed zapisaniem to musze zamykać i otwierać plik za każdym razem czy da sie to jakoś inaczej zrobić? DX |
|
carlosmay |
» 2016-05-28 00:31:38 A jeżeli chodzi o usunięcie zawartości przed zapisaniem |
Metoda clear() nie usuwa zawartości pliku, tylko czyści flagi (stan strumienia). EOF - czyli próba odczytania z końca pliku powoduje ustawienie flagi błędu odczytu i strumień jest zablokowany (ignorowane operacje). to musze zamykać i otwierać plik za każdym razem czy da sie to jakoś inaczej zrobić? |
Plik w trybie zapis/odczyt pozwala na mieszane operacje. Nie trzeba go w międzyczasie zamykać/otwierać. Poruszanie się po pliku w trybie do odczytuW trybie do zapisu jest analogicznie. |
|
» 2016-05-28 00:55:49 Źle to sprecyzowałem :p bo chodziło mi o to by nadpisywać zawartość pliku ale jakoś to ogarnąłem i działa :D Dzięki jeszcze raz :D |
|
« 1 » |