Silentraz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Odczyt z danych z pliku - nietypowy układ » 2016-06-06 21:48:01 Planuję rozwinąć program, który zamiast wpisywania cinem, będzie czytał dane z pliku. Utrudnieniem jest jednak to, aby można było go edytować w notatniku. Wielogodzinne przeszukiwanie internetów i notatki z zajęć nie są wystarczające, ewentualnie nie mogę ich zrozumieć. Format nieco się różni od tego co miałem okazję spotkać. Cinem i coutem to umiem cały problem rozwiązać, ale odczyt z pliku - jedynie pobierać liczby jedna obok drugiej W pierwszych wersjach programu oczywiście było cin>>NICK; cin>>WWW; cin>>YYY; itd... WWW etc - nazwy które nie będą zmieniane liczby - będą zmieniane przez użytkownika. Sąsiedztwo z nazwą pozwoli określić co jest zmieniane. dodatkowo - NICK czytany z pliku //układ 1:{ NICK Silent WWW 100 XXX 150 YYY 200 ZZZ 250 AAA 200 BBB 300 CCC 400 PPP 200 RRR 320 QQQ 440 } //układ 2:{ NICK Silent WWW XXX YYY ZZZ 100 150 200 250 AAA BBB CCC 200 300 400 PPP RRR QQQ 200 320 440 } //układ 3{ NICK Silent WWW 100 XXX 150 YYY 200 ZZZ 250 AAA 200 BBB 300 CCC 400 PPP 200 RRR 320 QQQ 440 } Potrzebuję porady lub jakiegoś kodu który pozwoli odczytywać z powyższych lub podobnych układów. Założeniem jest to, by użytkownik z zielonym pojęciem o programowaniu mógł swobodnie przerabiać liczby, a także by nie trzeba było ich każdorazowo wprowadzać (program obejmuje ponad 20 wartości). Dla ciekawych do czego mi to potrzebne - tu wersja programu (1.02/1.03 podczas założenia tematu): https://drive.google.com/drive/folders/0BywB7a8c6EM8azJpRzhvdWVROEU |
|
carlosmay |
» 2016-06-06 22:01:00 Z pliku też można odczytywać operatorem >> . Dane są w miarę poukładane. Można wczytać po kolei do zmiennej std::string i sprawdzać czy pierwszy znak jest cyfrą, to da odpowiedź czy konwertować na zmienną liczbową czy zostawić jako napis. PS: - do pobierania danych do zmiennej służy operator >> . PS2: Przy pobieraniu z pliku operatorem >> układ pierwszy i trzeci obsłużysz identycznie. Wczytywanie z pliku operatorem >> |
|
» 2016-06-06 22:12:32 Który układ byłby najkorzystniejszy?
"Można wczytać po kolei do zmiennej std::string i sprawdzać czy pierwszy znak jest cyfrą,"
Jakaś dodatkowa podpowiedź, przykładowa linijka? Jestem jeszcze noobem w programieniu i dla mnie to kolejne godziny zastanawiania. |
|
carlosmay |
» 2016-06-06 22:27:11 Który układ byłby najkorzystniejszy? |
Jeśli jest wybór to pierwszy lub trzeci. std::ifstream file( fileName ); std::string str; int value; while( file >> str >> value ) { }
Nie wiem jak dalej te dane będą przetwarzane, ale idealnie pasują do std::map ew std::multimap: np. std::multimap < std::string, int > lines;
while( file >> str >> value ) { lines[ str ] = value; }
std::cout << lines[ "aka" ];
for( auto const & item: lines ) { std::cout << item.first << ' ' << item.second << '\n'; }
|
|
» 2016-06-06 22:59:22 Pętla tu chyba odpadnie. Uznajmy że z lewej plik notatnika, a z prawej to co chcę uzyskać. { Nick Silent //cin>>pla1
Poziom 50 //cin>>lvl1 Obrażenia_minimalne 60 //cin>>brmin1 Obrażenia_maksymalne 150 //cin>>brmax2
Siła 22 //cin>>sila1 Sprawność 44 //cin>>spraw1 Zręczność 88 //cin>>zrec1 Charyzma 124 //cin>>char1 }
Oczywiście chodzi o to, by najpierw sczytało nick a potem kolejno wartości o - jak widać - różnych nazwach.
Linijek będzie 20-30, więc tutaj ręczne pisanie zamiast pętli nie jest kretyńskim pomysłem.
Jak dane są przetwarzane - w linku z 1 posta. Sam program pod inny temat. |
|
» 2016-06-06 23:08:15 std::ifstream file( "stat.txt" ); std::string str; int value; file >> str >> pla1; file >> str >> LVL1; file >> str >> brmin1; file >> str >> brmax2; file >> str >> sila1; file >> str >> spraw1; etc...
Już mam... teraz będę kontynuować. Z opóźnieniem, ale porada zadziała.
Za jakiś czas podrzucę pełen kod, bo chyba plik powinien się zamykać, to się poszuka takich i podobnych błędów. |
|
carlosmay |
» 2016-06-07 01:07:40 #include <iostream> #include <string> #include <map> #include <fstream> #include <algorithm>
auto main()->int { std::map < std::string, int > lines; std::string str; int value; std::ifstream file( "test.txt" ); if( file.is_open() ) { while( file >> str >> value ) { lines[ str ] = value; } } else std::cerr << "error file" << '\n'; std::for_each( lines.cbegin(), lines.cend(), []( const std::pair < std::string, int >& item ) { std::cout << item.first << ' ' << item.second << '\n'; } ); std::cout << "Szukanie wg klucza: \n"; std::string findKey; std::cin >> findKey; auto posKey = lines.find( findKey ); if( posKey != lines.end() ) { std::cout << posKey->first << ' ' << posKey->second << '\n'; } }
console output: dla wariantu nr 1 AAA 200 BBB 300 CCC 400 PPP 200 QQQ 444 RRR 320 WWW 100 XXX 150 YYY 200 ZZZ 250 Aby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz . . .
|
|
» 2016-06-07 02:28:38 std::ifstream file( "stat.txt" ); std::string str; file >> str >> pla1; file >> str >> LVL1; file >> str >> brmin1; file >> str >> brmax2; file >> str >> sila1; file >> str >> spraw1; file >> str >> zrec1; file >> str >> char1; file >> str >> bPZ1; file >> str >> bchow1; file >> str >> bzakp1; file >> str >> bcel1; file >> str >> bunik1; file >> str >> bdowo1;
std::ifstream file2( "stat2.txt" ); std::string sts; file2 >> sts >> pla2; (...) file2 >> sts >> bdowo2;
Pełen kod programu znajduje się w pliku "Test1" //nie umiem spoilerować, a wrzucenie 250 linijek kodu mogłoby dać sporo do przewijania. https://drive.google.com/folderview?id=0BywB7a8c6EM8OV9lTXBSb0Jwdm8&usp=drive_webPlik notatnika ma postać: {Nick Silent Poziom 550 Obrażenia_minimalne 50 Obrażenia_maksymalne 500 Siła 66 Sprawność 66 Zręczność 63 Charyzma 64 Punkty_Życia 270 Chowanie 770 Zakładanie_Pułapek 300 Celność 77 Unik 73 Dowodzenie 76} Niestety gdy wyczytałem niektóre wartości coutem, wyszły inne wartości. Sam program dawał podejrzanie dziwne wyniki (np. bardzo zdecydowana wygrana mimo identycznych statystyk). W czwartek wrócę do kodzenia, dziś i jutro będę mniej intensywnie zaglądał. |
|
« 1 » 2 |