json w qbytearray usuniecie nawiasów w celu połączenia
Ostatnio zmodyfikowano 2016-06-10 14:36
alien1983 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
json w qbytearray usuniecie nawiasów w celu połączenia » 2016-06-10 04:09:43 Witam, mam w QBytearray zapisany JSON: np.: { "menuA": { "var": 1 }, "menuB": { "var": 2 } }
i potrzebuje przeszukać od początku i od końca QBytearray do wystąpienia pierwszego znaku ASCII, ewentualnie potem następnego do "{" i od końca do "}" z pominięciem spacji itp. , chodzi mi o usunięcie tych dwóch nawiasów "{}" (nie jest to zawsze pierwszy i ostatni znak QBytearray). , czyli funkcja miała by je usunąć jeśli w ogóle występują (main obiekt JSON), w obiektach podrzednych JSON "{}" mają zostać. Jak to najprościej zrobić. |
|
mateczek |
» 2016-06-10 10:51:23 ogólnie to tak samo jak ze stringa !!! #include<QByteArray> #include<QDebug> int main() { QByteArray tabl = { "1213we{uyrtuu{{FGDFG}tyu}J}J}fff" }; for( int i = 0; i < tabl.size(); ) { if( tabl[ i ] == '}' || tabl[ i ] == '{' ) { tabl.remove( i, 1 ); continue; } i++; } qDebug() << tabl; } |
|
» 2016-06-10 12:59:39 Ok, ale jak pierwszym znakiem ascii nie będzie "{" to wtedy nie chcę tego usuwać,
, więc jak wyszukać pierwszy znak ascii (z pominieciem spacji itp.).
bo takie coś mi nie działa prawidłowo tabl[ i ] == ' ' . ? |
|
» 2016-06-10 14:36:19 Rozwiazanie:
byteArrayTab[].operator >= (33); |
|
« 1 » |