Problem z wynikiem funkcji, tablice
Ostatnio zmodyfikowano 2016-06-12 15:55
nieumiem Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z wynikiem funkcji, tablice » 2016-06-12 12:21:18 Witam, mam do napisania program sortujący metodą Shella, ale nie mam pojęcia jak zapisać wynik aby poprawnie mi się skompilowało. Poszukuje czegoś na ten temat od wczoraj i nic, jestem świeżakiem, proszę o pomoc i wyrozumiałość #include <stdio.h> #include <iostream> #include <stdlib.h> #include <time.h> using namespace std;
void shellsort( int tab[], int n ) { int k, i, j, temp; for( k = n / 2; k > 0; k /= 2 ) for( i = k; i < n; i++ ) for( j = i - k; j >= 0 && tab[ j ] > tab[ j + k ]; j -= k ) { temp = tab[ j ]; tab[ j ] = tab[ j + k ]; tab[ j + k ] = temp; } } int main() { int n; cout << " Ile elementow chcesz posortowac? " << endl; cin >> n; int tab[ n ]; srand( time( 0 ) ); cout << "Wylosowane liczby "; for( int i = 0; i < n; i++ ) { tab[ i ] = rand() % n; cout << tab[ i ] << " "; } cout << "Posortowane liczby" << shellsort( tab, n ) << endl; cout << endl; system( "pause" ); return 0; }
Mam problem z zapisem tego cout << "Posortowane liczby" << shellsort( tab, n ) << endl; Zapis był wielokrotnie zmieniany ale i tak zawsze występuje jakiś błąd, więc proszę o pomoc. |
|
Gibas11 |
» 2016-06-12 12:23:24 Co takiego zwraca funkcja shellsort że chcesz wyświetlić te dane? Ja bym proponował po prostu ją wywołać i wypisać elementy tablicy w pętli. |
|
pekfos |
» 2016-06-12 12:23:28 Wypisz tablicę pętlą. |
|
nieumiem Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-06-12 15:55:08 Dziękuję za pomoc, wszystko działa. |
|
« 1 » |