C++ Działanie w zmiennej
Ostatnio zmodyfikowano 2016-06-21 22:21
wgnsy123 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
C++ Działanie w zmiennej » 2016-06-21 22:07:23 Witam, na starcie mówie, że mogę popełnić głupie błędy, ale dla mnie godzina 22:00 jest godziną późną i tak wyszło. Zrobiłem sobie kalkulator jak w zadaniu domowym, ale "tako" chciałem sobie zrobić coś takiego, że w odejmowaniu np. jeżeli wyjdzie wynik 15 to wyświetli wiadomość, ale jest coś źle bo wyniki wychodzą koooosmiczne. #include <iostream> using namespace std; int main() { int kalkulator; double a, b; int wynik = a - b; cout << "Witaj w kalkulatorze rafała" << endl; cout << "Wpisz ponizej jakie dzialanie chcesz przeprowadzic (numer)" << endl; cout << "1 - Dodawanie, 2 - Odejmowanie, 3 - Mnozenie, 4 - Dzielenie" << endl; cin >> kalkulator; switch( kalkulator ) { case 1: { cout << "Dodawanie" << endl; cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; cin >> a; cout << "Podaj druga liczbe: "; cin >> b; cout << "Wynik: " << a + b; break; } case 2: { cout << "Odejmowanie" << endl; cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; cin >> a; cout << "Podaj druga liczbe: "; cin >> b; cout << "Wynik: " << wynik << endl; if( wynik = 15 ) cout << "Wygrales milion w milionerach!"; break; } case 3: { cout << "Mnozenie" << endl; cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; cin >> a; cout << "Podaj druga liczbe: "; cin >> b; cout << "Wynik: " << a * b; break; } case 4: { cout << "Dzielenie" << endl; cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; cin >> a; cout << "Podaj druga liczbe: "; cin >> b; cout << "Wynik: " << a / b; break; } default: cout << "Niepoprawne żadanie."; break; } return 1; } |
|
carlosmay |
» 2016-06-21 22:14:35 Zamiast porównania w warunku, jest przypisanie (warunek zawsze true ). edit: Zmienne 'a' i 'b' nie są zainicjalizowane. Działanie na przypadkowych wartościach. |
|
wgnsy123 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-06-21 22:21:48 Ogarnąłem już ten wynik ale nie rozumiem o co ci chodzi z tym warunkiem if.
//edit Ogarnalem juz :D |
|
« 1 » |