C++, podstawianie wyniku z pierwiastka do zaokrąglenia
Ostatnio zmodyfikowano 2016-06-24 17:17
Jumpeq Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-06-23 13:48:42 Wybacz, ale naprawdę nie za bardzo widzę to w jaki sposób mam to wstawić do mojego kodu by pokazywało tyle miejsc po przecinku ile chcę, jakoś... nie umiem się odnaleźć w tym... #include <iostream> #include <cstdlib> #include <math.h> using namespace std;
int main() { float liczba, stopien, c; cout << "Wprowadz liczbe: "; cin >> liczba; cout << "Wprowadz stopien pierwiastka: "; cin >> stopien; cout << pow( liczba, 1 / stopien ) << endl; cout << "Liczba po zaokragleniu: " << round( pow( liczba, 1 / stopien ) ) << endl; return 0; }
|
|
carlosmay |
» 2016-06-23 14:07:20 |
|
» 2016-06-24 16:20:27 Wreszcie udało mi się zrobić to co naprawdę chciałem, początkowo jak pisałem wydawało mi się to trudne, jednak po głębokiej analizie problemu wszystko gra. Co do podesłanych materiałów bardzo dziękuję, z drugiego linka korzystałem wcześniej (opis jak zrobić pierwiastek dowolnego stopnia) jednak z pierwszego podesłanego materiału nie korzystałem, te parę informacji + parę sztuczek trochę mnie zmyliło, jeszcze mam parę pytań co do kodu: #include <iostream> #include <cstdlib> #include <math.h> #include <cmath> #include <iomanip> using namespace std; int main() { double liczba, stopien; cout << "Wprowadz liczbe: "; cin >> liczba; cout << "Wprowadz stopien pierwiastka: "; cin >> stopien; cout << "Po spierwiastkowaniu: " << pow( liczba, 1 / stopien ) << endl; cout << "Liczba po zaokragleniu do calosci: " << round( pow( liczba, 1 / stopien ) ) << endl; double c { pow( liczba, 1 / stopien ) }; double result = round( c * 1000 ) / 1000; cout << fixed << result << '\n'; cout << "Liczba zaokraglona do trzech miejsc po przecinku: " << setprecision( 3 ) << result << '\n'; return 0; }
|
|
carlosmay |
» 2016-06-24 16:52:50 result jest zwykłym identyfikatorem, jak twoje 'c'. Po prostu preferuję pełne nazwy, niż nic nie mówiące literki.
Całą linię do ukrycia można usunąć, a do drugiej dopisz std::fixed. Pokombinuj. Wszytko co trzeba wiedzieć jest w tych linkach. |
|
» 2016-06-24 17:17:37 Już wszystko mi się udało zrobić! Bardzo dziękuję za pomoc! :) |
|
1 « 2 » |