Pierwszy program obiektowy i problem
Ostatnio zmodyfikowano 2016-07-03 13:41
sparklemo7ion Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pierwszy program obiektowy i problem » 2016-07-03 11:32:10 Cześć, właśnie zacząłęm powoli ogarniać sobie obiektówke. Zrobiłem pierwszy program i mam problem nie wiem z czym.. Problem dokładnie opisany tutaj: http://forum.pasja-informatyki.pl/154320/problem-undefinded-reference-to#c155150 |
|
mateczek |
» 2016-07-03 12:21:52 wklejaj kod na forum w znaczniki [ cpp ] tutaj kod [/cpp] i opis też na forum. #include <iostream> using namespace std;
class Dzialanie { public: int a, b, wynik; int dodawanie(); int odejmowanie(); int mnozenie(); int dzielenie(); int modul(); void wybor(); };
int Dzialanie::dodawanie() { cout << "Podaj 2 liczby: "; cin >> a; cin >> b; return wynik = a + b; }
int Dzialanie::odejmowanie() { cout << "Podaj 2 liczby: "; cin >> a; cin >> b; return a - b; }
int Dzialanie::mnozenie() { cout << "Podaj 2 liczby: "; cin >> a; cin >> b; return a * b; }
int Dzialanie::dzielenie() { cout << "Podaj 2 liczby: "; cin >> a; cin >> b; return a / b; }
int Dzialanie::modul() { cout << "Podaj 2 liczby: "; cin >> a; cin >> b; return a % b; }
void Dzialanie::wybor() { int co; cout << "CO CHCESZ ZROBIC?" << endl; cout << "***********************************************" << endl; cout << "1.Dodawanie" << endl; cout << "2.Odejmowanie" << endl; cout << "3.Mnozenie" << endl; cout << "4.Dzielenie" << endl; cout << "5.Modul" << endl; cout << "0.Wyjscie" << endl; cout << "***********************************************" << endl; cin >> co; switch( co ) { case 1: dodawanie(); break; case 2: odejmowanie(); break; case 3: mnozenie(); break; case 4: dzielenie(); break; case 5: modul(); break; case 0: exit( 0 ); } cout << "wynik= " << wynik << endl; }
int main() { Dzialanie dz[ 5 ]; for( int i = 0; i < 5; i++ ) { dz[ i ].wybor(); } return 0; }
jakie ide?? czy w drzewie projektu masz wszystkie pliki widoczne?? Skoro rozbijasz projekt na pliki to musisz zadbać żeby automat budujący aplikację o nich wiedział !!! |
|
» 2016-07-03 13:20:13 Code Blocks. No to plik nagłówkowy zaincludowałem, a pliki cpp podobno trzeba dołączyć poprzez opcję Project -> Add files, tyle że ta opcja mi nie działa, nic się nie dzieje po prostu. |
|
mateczek |
» 2016-07-03 13:21:46 a działa dodaj nową klasę ??
|
|
» 2016-07-03 13:32:33 Teraz zauważyłem, że w drzewie nie widać w ogóle projektu. W devC++ to samo. Widać tylko klasę, ale też nie mogę dodać nowej. |
|
mateczek |
» 2016-07-03 13:41:45 a w ogóle założyłeś nowy projekt przy starcie ?? |
|
« 1 » |