Lekcja 9
Ostatnio zmodyfikowano 2016-11-13 20:40
carlosmay |
» 2016-07-21 21:48:00 Tego wcale nie potrzebujesz. Tego też nie. Jak wprowadzasz dane? |
|
SumekQQ |
» 2016-07-21 22:57:33 Z klawiatury np dla: 1. 32 2. nie123 3. 33.55 tak |
|
carlosmay |
» 2016-07-21 23:27:21 Zmienna b nie ma wartości początkowej, więc przy próbie wczytania danych niezgodnych z typem zmiennej, strumień wykrywa błąd i pomija operację wczytania danych (wartość b nie jest zmieniona). Dopisz do programu wypisanie wartości zmiennej b, przed wprowadzaniem danych od użytkownika. Zmienna b powinna mieć tą samą przypadkową wartość. MSV ma super debugger, użyj go do podglądania zmiennych w programie. |
|
kusanagi |
praca domowa 1.9 - "wczytano?" zawsze jako "1" » 2016-11-12 23:32:22 Witajcie, Pozwalam sobie wrzucić tutaj mój problem, żeby nie mnożyć wątków na temat pracy domowej z lekcji 1.9. 1) Napisałam kod, wciskam F9, jako dane wejściowe wpisuję dane podane w zadaniu, czyli kolejno: 13.3 tak 123 33.22nie Przy liczbie drugiej program zawsze generuje mi coś takiego: "Liczba druga to: 0 Wczytano? 1", podczas gdy, zgodnie z zadaniem powinno być "Wczytano? 0". Ogółem więc program generuje mi coś takiego: Podaj liczbe rzeczywista 1: 13.3
Podaj liczbe rzeczywista 2: tak 123
Podaj liczbe rzeczywista 3: 33.22nie
Liczba pierwsza to: 13.3 Wczytano? 1 Liczba druga to: 0 Wczytano? 1 Liczba trzecia to: 33.22 Wczytano? 1
Process returned 0 (0x0) execution time : 18.820 s Press any key to continue.Przejrzałam tu na forum kilka tematów o lekcji 9, ale nie mogę dojść, czemu wartość "wczytano ?" dla liczby drugiej zawsze wynosi "1" zamiast "0". Stąd proszę o pomoc - wskazanie, w czym tkwi błąd. 2) nie jestem pewna, czy cin.clear(); cin.sync(); wstawiam w odpowiednim miejscu w kodzie. Również prosiłabym o potwierdzenie lub korektę. Mój kod: #include <iostream> using namespace std; int main() { float a, b, c; bool lpier = cin.good(); bool ldru = cin.good(); bool ltrze = cin.good(); cout << "Podaj liczbe rzeczywista 1: "; cin >> a; cin.clear(); cin.sync(); cout << endl; cout << "Podaj liczbe rzeczywista 2: "; cin >> b; cin.clear(); cin.sync(); cout << endl; cout << "Podaj liczbe rzeczywista 3: "; cin >> c; cin.clear(); cin.sync(); cout << endl; cout << "Liczba pierwsza to: " << a << " Wczytano? " << lpier << endl; cout << "Liczba druga to: " << b << " Wczytano? " << ldru << endl; cout << "Liczba trzecia to: " << c << " Wczytano? " << ltrze << endl; return 0; }
|
|
carlosmay |
» 2016-11-13 20:40:09 Przejrzałam tu na forum kilka tematów o lekcji 9, ale nie mogę dojść, czemu wartość "wczytano ?" dla liczby drugiej zawsze wynosi "1" zamiast "0". Stąd proszę o pomoc - wskazanie, w czym tkwi błąd.
2) nie jestem pewna, czy
cin.clear(); cin.sync();
wstawiam w odpowiednim miejscu w kodzie. Również prosiłabym o potwierdzenie lub korektę. |
@kusanagi przeczytaj dokładnie cały temat. Są tu odpowiedzi na wszystkie twoje pytania. |
|
1 2 « 3 » |