Komunikacja okna wyboru pliku z resztą programu
Ostatnio zmodyfikowano 2016-07-11 16:43
czosnek17 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Komunikacja okna wyboru pliku z resztą programu » 2016-07-09 14:34:38 Piszę okno wyboru plików korzystając z biblioteki do GUI (SFGUI). Aplikacje wykorzystujące SFGUI wyglądają tak SFGUI sfgui;
while() { sfgui.obsluga_zdarzen(); sfgui.aktualizuj(); sfgui.wyswietl(); }
Korzystanie z tego okna SFGUI sfgui; OknoWyboru okno; sfgui << okno; SFGUIButton przycisk; przycisk.onclick( okno.wyswietl() );
while() { sfgui.obsluga_zdarzen(); okno.aktualizuj(); sfgui.aktualizuj(); sfgui.rysuj(); }
Po kliknięciu na przycisk zostanie wyświetlone okno wyboru pliku, a program wykonuje się dalej. Teraz co zrobić, żeby po kliknięciu przycisku Otwórz w tym oknie zwrócić jego ścieżkę. Czy taki sposób (oczywiście po opakowaniu w funkcje) jest dobry? string sciezka_pliku; while() { if( okno.kliknieto_otworz ) { sciezka_pliku = okno.sciezka; okno.kliknieto_otworz = false; okno.ukryj(); } }
Jak robi się takie rzeczy w normalnych profesjonalnych projektach? Jak byście się za to zabrali? |
|
pekfos |
» 2016-07-09 16:43:09 A gdzie chcesz tą ścieżkę zwrócić? Jak chcesz kontynuować program, skoro nie otrzymałeś tych danych z samego utworzenia okna? |
|
» 2016-07-09 16:53:38 Problem w tym, że nie wiem gdzie. Okno jest tworzone na początku programu, a potem tylko się wyświetla i ukrywa, okno nie zatrzymuje programu. Może powinienem zmienić zasadę działania. Kompletnie nie wiem co z tym przypadkiem zrobić, dlatego tu piszę. |
|
DejaVu |
» 2016-07-09 20:55:05 Czytałeś tutorial tej biblioteki? Czy po prostu zainstalowałeś ją i stwierdziłeś, że zrobisz aplikację okienkową? |
|
» 2016-07-09 22:34:19 Tak, umiem używać tej biblioteki. Wszystko mam już napisane tylko teraz się zablokowałem. Ale już mniejsza z tym, chciałbym wiedzieć jak ogólnie się to robi, wtedy chyba znajdę jakieś rozwiązanie. |
|
pekfos |
» 2016-07-09 23:33:46 chciałbym wiedzieć jak ogólnie się to robi, wtedy chyba znajdę jakieś rozwiązanie. |
Rozwiązanie czego? Nawet nie wiesz, co chcesz zrobić z wynikiem dialogu z użytkownikiem. |
|
DejaVu |
» 2016-07-10 10:21:43 |
|
» 2016-07-10 16:40:29 Nie oświeciło mnie :/ Co tam jest, co może mi pomóc? |
|
« 1 » 2 |