Temat 22.
Ostatnio zmodyfikowano 2016-07-10 19:10
biznet40 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Temat 22. » 2016-07-10 18:38:08 Chodzi mi o 2 zadanie domowe. napisałem taki program: #include <iostream>
using namespace std;
void wypelnij( int liczby[], int a ) { for( int i; i < 20; i++ ) { liczby[ i ] = a; a = a + 5; } }
void wypisz( int liczby[] ) { for( int i = 0; i < 20; i++ ) { cout << i + 1 << " :" << liczby[ i ] << endl; } }
int main() { int liczby[ 20 ]; wypelnij( liczby, 1 ); wypisz( liczby ); return 0; }
Ten program ma wpisac liczby do zmiennej "liczby" i je odczytac. Tyle ze on odczytuje inne liczby. dlaczego tak sie dzieje? A jak dodałem "cout<<liczby[0]<<endl;" do funkcji "main()" to program zaczal dzialac normalnie. #include <iostream>
using namespace std;
void wypelnij( int liczby[], int a ) { for( int i; i < 20; i++ ) { liczby[ i ] = a; a = a + 5; } }
void wypisz( int liczby[] ) { for( int i = 0; i < 20; i++ ) { cout << i + 1 << " :" << liczby[ i ] << endl; } }
int main() { int liczby[ 20 ]; cout << liczby[ 0 ] << endl; wypelnij( liczby, 1 ); wypisz( liczby ); return 0; }
|
|
carlosmay |
» 2016-07-10 18:43:14 A jak dodałem "cout<<liczby[0]<<endl;" do funkcji "main()" to program zaczal dzialac normalnie. |
Dzieło przypadku. for( int i; i < 20; i++ ) [/cytat] Błąd jest tutaj, w obu kodach. Niezainicjalizowana zmienna 'i' w pętli. |
|
biznet40 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Dzięki. » 2016-07-10 19:10:30 Dzięki. Myślałem że jak zostawie po prostu "i" bez "i=0" to będzie to samo. |
|
« 1 » |