Ukośnik Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Przypisywanie zmiennej wartości innych zmiennych » 2016-08-15 14:35:47 Witam :> Tak jak w tytule: #include <iostream> using namespace std; int main()
{ int a = 4; int b = 3; int liczba; liczba = a, b; cout << liczba; return 0; }
"Program" oczywiście nie działa jak powinien, chciałem nim jedynie zobrazować o co mi chodzi ;p Więc: czy mogę jakoś przypisać te wartości tak, aby w efekcie wypisały się po kolei liczby 4 i 3? |
|
pekfos |
» 2016-08-15 14:57:17 Nie. Liczba to liczba. Jedna. |
|
» 2016-08-15 15:09:14 W takim razie mam problem z zadaniem 15 :\
Najpierw wprowadzam 2 liczby, a następnie, jeśli te 2 liczby łącznie będą różne od 0 ma się wybrać działanie. Więc jak to zrobić? Jedyne co udało mi się uzyskać, to kiedy jedna z liczb jest równa 0, ponawiana jest próba wpisywania liczb. A jak zrobić, żeby jedna liczba mogła być zerem, tylko obie nie mogą być? |
|
carlosmay |
» 2016-08-15 15:43:43 A jak zrobić, żeby jedna liczba mogła być zerem, tylko obie nie mogą być? |
Czytasz swoje pytania? Nie wiem o co chodzi. #include <iostream>
int main() { int firstNumber; int secondNumber; std::cin >> firstNumber >> secondNumber; if( firstNumber != 0 && secondNumber != 0 ) { std::cout << firstNumber << " oraz " << secondNumber << '\n'; } } |
|
» 2016-08-15 15:55:00 W moim programie jeśli a, lub b = 0, to wywala błąd, że liczba nie może być równa zero. A ja chciałbym, żeby liczba a, lub b mogła być równa 0, pod warunkiem, że druga liczba jest różna od 0. Błąd miałoby wywalać, kiedy liczba i liczba a, i liczba b wynosiłby 0. Tak zrozumiałem polecenie i mam nadzieję, że teraz udało mi się to przekazać bardziej zrozumiale ;p |
|
carlosmay |
» 2016-08-15 16:08:35 wg mnie polecenie mówi o wyniku, liczbie i działaniu. Wynik od początku ma jakąś ustaloną wartość, którą aktualizuje program wykonując działania wprowadzone przez użytkownika, wykorzystując do tego liczbę wprowadzaną (różną do zera). { int result = 0; int number; char operation; cin >> operation >> number; if( number != 0 ) { switch( operation ) { case '+': result += number; } cout << "aktualny wynik to: " << result << '\n'; } Takie coś wystarczy. Jeśli chcesz kombinować jakieś ciekawsze uwarunkowania w programie, użyj odpowiednich operatorów logicznych oraz odpowiednich zmiennych w warunkach. |
|
» 2016-08-15 16:24:12 Aaaa, bo chodzi o to, żeby dodawać liczbę do wyniku, a nie liczby między sobą, żeby wynik powstał. Teraz już wszystko proste :D Dzięki! Udało mi się uporać z tym, wszystko działa jak powinno, ale byłoby miło, gdyby ktoś zerknął, czy nie popełniłem jakiejś głupotki :> To mój pierwszy tak "złożony" program ;p #include <iostream> #include <cstdlib> using namespace std; int main()
{ int result = 0; int number; int operation; int resign; do { cout << "Wynik: " << result << endl; cout << endl << "Wprowadz liczbe: "; cin >> number; cin.clear(); cin.sync(); if( number != 0 ) { do { cout << endl << "Wybierz dzialanie:" << endl << endl; cout << "[1] Dodawanie" << endl; cout << "[2] Odejmowanie" << endl; cout << "[3] Mnozenie" << endl; cout << "[4] Dzielenie" << endl; cout << "[5] Rezygnuj" << endl << endl; cin >> operation; cin.clear(); cin.sync(); if( operation <= 5 && operation >= 1 ) { switch( operation ) { case 1: result += number; break; case 2: result -= number; break; case 3: result *= number; break; case 4: result /= number; break; case 5: resign = 1; break; } } else cout << "Wybierz operacje od 1 do 5" << endl << endl; } while( operation != 1 && operation != 2 && operation != 3 && operation != 4 && operation != 5 ); } else { cout << "Wybierz liczbe rozna od 0" << endl << endl; number != 0; } if( number == 0 ) { exit( 0 ); } } while( number != 0 || operation != 0 || resign == 1 ); return 0; }
|
|
« 1 » |