Poziom 2 Losowanie liczb Sprawdzanie liczby strzałów
Ostatnio zmodyfikowano 2016-09-10 02:50
silvergold Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Poziom 2 Losowanie liczb Sprawdzanie liczby strzałów » 2016-09-08 12:28:44 Witam, proszę o podanie sposobu na sprawdzenie i wypisanie liczby strzałów oraz sprawdzenie poprawności kodu. Z góry dziękuję ;) #include<iostream> #include<cstdlib> #include<ctime>
using namespace std;
int main() { srand( time( NULL ) ); int liczba =( rand() % 1000 ) + 1; int a; int b; do { cout << "Wpisz wymyslona przez siebie liczbe:" << endl; cin >> a; b++; if( cin.good() ) { if( a > liczba ) { cout << "Podana liczba jest większa od wylosowanej" << endl; } else cout << "Podana liczba jest mniejsza od wylosowanej" << endl; } } while( a != liczba ); cout << "udalo ci sie odgadnac liczbe" << endl; cout << "Ta liczba jest:" << liczba << endl; cout << "liczba strzalow:" << b << endl; system( "pause" ); return 0; }
|
|
karambaHZP |
» 2016-09-08 12:50:33 proszę o podanie sposobu na sprawdzenie i wypisanie liczby strzałów |
Dodaj do kody jeszcze jedną zmienną (jakiś licznik). W pętli inkrementuj i przy wypisywaniu trafionej liczby wypisz wartość tej zmiennej (licznika). |
|
silvergold Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Poprawka » 2016-09-08 14:13:16 Dodałem tą zmienną i wypisałem. Program działa dobrze. Poprawiłem we wcześniejszym poście. Wielkie dzięki ;) |
|
mattix1710 |
Liczba strzałów » 2016-09-10 02:50:02 Cześć, zauważyłem, że w twoim kodzie brakuje informacji, jaka liczba jest przypisana do zmiennej b, np. b = 0;, bo po skompilowaniu i odnalezieniu wylosowanej liczby, w polu "Liczby strzalow" widnieją jakieś cyfry, nie mające związku z ilością prób. Mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś. |
|
« 1 » |