Pomoc w napisaniu programu
Ostatnio zmodyfikowano 2010-05-15 15:27
szkyrp Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pomoc w napisaniu programu » 2010-05-06 11:46:19 Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy w napisaniu programu w jezyku C++. Napisz program który pobiera od uzytkowanika liczby i gdy gdy suma wpisanych liczb wynosi 40 (bedzie wieksza lub równa) przerywa program i wyświetlana jest suma wprowadzonych liczb oraz wyświetlane są wszystkie wprowadzone liczby podzielne przez 3. |
|
malan |
» 2010-05-06 11:49:06 Niecała minuta kodzenia :). Co dotychczas udało Ci się napisać? |
|
» 2010-05-06 11:50:39 Dopiero zaczynam uczyć się programować. Napisałem dopiero tyle #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int nLiczba; do { cout << "Wprowadz liczbe : "; cin >> nLiczba; } while( nLiczba <= 40 ); int suma; suma = nLiczba +; cout << "Suma liczb wynosi: " << suma << endl; std::cout << "Dziekuje za wspolprace :)"; getch(); } |
|
malan |
» 2010-05-06 12:05:10 |
|
» 2010-05-06 12:06:51 O dzięki poczytam to co mi dałeś i postaram się napisać ;) |
|
lenrokskate |
» 2010-05-06 14:11:20 dam ci ładny przykład z opisem: #include <iostream>
int liczba; int wej[]; int i;
while( liczba < 40 ) { system( "CLS" ); cout << "Wpisz liczbę i zatwierdź klawiszem [ENTER]" << endl << "--> "; cin >> wej[ i ]; liczba += wej[ i ]; i++; } system( "CLS" ); cout << "Suma liczb : " << liczba << endl << endl; for( int a; a <= i; a++ ) cout << wej[ a ] / 3 << endl;
system( "PAUSE > NULL" );
|
|
» 2010-05-06 14:30:11 Przed chwila dowiedziałem sie ze program ma być nie napisany na tabliach. I mam teraz mały proble a właściwie chodzi mi o to jak napisać to na pętli while do. Muszę jeszcze napisać aby zapętlić dodawanie wszystkich liczb i nie wiem jak to zrobic.Zrobione mam ze dodaje tylko dwie liczby i po wpisaniu następnej liczby suma ucieka z pamięci. Jak zrobić aby on zapamiętywał ostatnią sumę i dodawał do niej nowo wprowadzona liczbe. #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std;
int main() { int liczba_1; int suma; int suma_1; do { cout << "Podaj liczbe: "; cin >> liczba_1; cout << "podaj druga liczbe: "; cin >> liczba_2; suma = liczba_1 + liczba_2; cout << "Suma wynosi: " << suma << endl; } while( suma <= 40 ); cout << "dzieki za wspolprace :)" << endl; getchar(); cin.ignore(); return 0; }
|
|
lenrokskate |
» 2010-05-06 14:39:40 while() { .... cin >> wprowadzanie; liczba += wprowadzanie; ... }
uzywaj: [code src="C++" zwin] i [/code] |
|
« 1 » 2 |