Wypisywanie zer po przecinku
Ostatnio zmodyfikowano 2016-09-24 15:34
krolik5a Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wypisywanie zer po przecinku » 2016-09-24 00:12:46 Cześć! Mam pytanie, co napisać w programie, aby wypisał liczbę z dwoma zerami po przecinku? To mój program: #include <iostream> using namespace std;
int main() { int n; int a, b; cin >> n; cin >> a; for( int i = 1; i < n; i++ ) { cin >> b; if( b < a ) a = b; } cout << a << endl; }
Próbowałam też zamiast int dać float przy deklaracji zmiennych a i b, ale to nic nie pomogło. Jak coś, tu jest treść zadania: http://main.edu.pl/pl/archive/ilocamp/2011/dlu |
|
michal11 |
» 2016-09-24 01:10:28 Jakieś dziwne to zadanie jest, ewidentnie z treści wynika, że powinno się liczyć średnią albo przynajmniej coś dzielić, ale moim zdaniem to wystarczy znaleźć to minimum i wynik powinien być poprawny. W każdym razie odpowiedź na twój problem: #include <iostream> #include <iomanip>
int main() { float a = 2; std::cout << std::showpoint << std::setprecision( 3 ) << a << std::endl; return 0; }
W twoim przypadku zamiast deklarować zmiennych jako float wystarczy przy wypisywaniu je zrzutować na float. |
|
mateczek |
» 2016-09-24 09:02:42 treść zadania pomijając cały bełkot to "znajdź najmniejszą liczbę w ciągu" . Bo gdyby odcinanie było z jednej strony zadanie było by ciut ciekawsze. #include <iostream> using namespace std;
int main() { int n; int a, minimum; cin >> n; cin >> a; minimum = a; for( int i = 1; i < n; i++ ) { cin >> a; if( a < minimum ) minimum = a; } cout << minimum << ".00" << endl; } //edit. Spróbowałem to zadanie. I jakiś maniak sobie wymyślił że to chyba ma być "C" bo zwykłe wyszukiwanie minimum się w czasie nie mieści. W c++ przeszło dopiero w takiej wersji #include<iostream> using namespace std;
int main() { std::ios_base::sync_with_stdio( 0 ); long long min, liczba, n; cin >> n >> min; n--; while( n-- ) { cin >> liczba; if( liczba < min ) min = liczba; } cout << min << ".00" << endl; } |
|
krolik5a Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-09-24 15:21:31 Dzięki, z tymi zerami to nawet nie pomyślałam, że można to zrobić w tak łatwy sposób :) Mateczek, odnośnie tego drugiego kodu, co napisałeś, to coś mi się nie kompiluje, nie wiem dlaczego :P |
|
mateczek |
» 2016-09-24 15:34:47 może Ci się źle skopiowało np kawałek ramki, lub brak ostatniej klamry ?? programik jest ok. Może przebuduj projekt?? z tymi zerami to nawet nie pomyślałam, że można to zrobić w tak łatwy sposób :)
|
jak to mawiają. Głupie zadanie, głupia odpowiedź. Chcą dwa zera na końcu to trzeba im dopisać :). Oczywiście nie przeszło by to gdyby w zadaniu trzeba było coś liczyć. Ale tu się po prostu samo prosiło. |
|
« 1 » |