Obsługa strumienia wejściowego
Ostatnio zmodyfikowano 2016-10-01 14:10
shout Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Obsługa strumienia wejściowego » 2016-10-01 09:53:38 Witam! Czy jest ktoś kto mógłby mi wytłumaczyć w innych słowach lekcję o obsłudze strumienia wejściowego? Sprawdziłem na forum zadnaie domowe z tego działu i po prostu się przeraziłem, bo nigdy bym nie wpadł na to żeby je tak wykonać : http://cpp0x.pl/forum/temat/?id=3632 Nie wiem na czym polega oraz po co jest komenca cin.clear i cin.sync (oczywiście po to żeby czyścić strumień to zrozumiałem). Nie wiem o co chodzi z bool i to chyba tyle, bo żeby napisać cout<<"podaliczbe:"; i oczywiście wypisać inty/floaty to wiem. cin>>a; cout<<"liczba:<<a;
|
|
mateczek |
» 2016-10-01 10:02:45 po prostu znaczni od podstaw c++. Jakaś książka lub kurs, który jest uporządkowany od podstaw https://youtu.be/Kc98tH59A_U |
|
» 2016-10-01 10:07:21 Oglądałem. Po jakimś czasie przestałem rozumieć o co chodzi, oglądałem jeden odcinek po 20 razy i się zniechęciłem. Rok później znów zacząłem oglądać, poszedłem trochę dalej i znów to samo. Dlatego teraz postanowiłem spróbować czegoś innego |
|
mateczek |
» 2016-10-01 10:46:51 no to może książka "Symfonia C++" standard. Wszystko dokładnie opisane. Czasami może zbyt rozwlekła napisana ale do wytłumaczenia podstaw rewelacyjna. #include <iostream> using namespace std; int main() { int a; if( cin >> a ) cout << "liczba" << endl; else cout << "nie liczba"; }
|
|
» 2016-10-01 11:37:26 Dobra, a coś takiego internejtowego? |
|
carlosmay |
» 2016-10-01 14:10:25 Możesz też spróbować ogarnąć działanie debuggera. Jeśli ci się uda przepisz działający przykład i prześledź zmiany wartości zmiennych. Jeśli czegoś nie rozumiesz, gugluj. Np. nie rozumiesz metody clear(), więc wrzucasz w wyszukiwarkę std::cin.clear i wyszukiwarka wypluwa kilka wyników, między innymi std::basic_ios::clear. Zaglądasz, a tam jest wyszczególnione jakie wartości zwraca i dlaczego. Pozostałe tematy też tak można rozwiązać. Ten kurs nie jest może najłatwiejszy, ale jest do przebrnięcia. |
|
« 1 » |