Problem z cin.getline() w strukturze
Ostatnio zmodyfikowano 2016-10-04 20:20
maciek22 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z cin.getline() w strukturze » 2016-10-03 21:19:08 Witam chcę użyć funkcji cin.getline() aby zapobiec pojawieniu się białych znaków ale podczas kompilacji pojawia mi się taki błąd : error: no matching function for call to 'std::basic_istream<char>::getline(char&)'| Tutaj jest mój kod programu #include <iostream> #include <iomanip> #include <string> struct pizza { char nazwa[ 20 ]; float srednica; int waga; }; int main() { using namespace std; pizza analityk; { cout << "Podaj nazwe pizzy \n"; cin.getline( analityk.nazwa[ 20 ] ); cin.get(); cout << "Podaj srednice pizzy \n"; cin >> analityk.srednica; cin.get(); cout << "Podaj wage pizzy \n"; cin >> analityk.waga; }; cout << "Nazwa: " << analityk.nazwa[ 20 ] << "\n" << "srednica: " << analityk.srednica << "\n" << "waga: " << analityk.waga << "\n"; return 0; }
. |
|
carlosmay |
» 2016-10-03 23:46:14 cin.getline( analityk.nazwa[ 20 ] ); |
Tak się tego nie robi. Funkcja przyjmuje wskaźnik na tablicę i jej rozmiar. std::cin.getline() Tak poza konkursem: dlaczego nie użyjesz std::string? |
|
maciek22 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-10-04 20:20:44 Nie mogę zadeklarować zmiennej typu string w strukturze... Więc powinienem skorzystać z wskaźnika dla wpisywania danych ?? |
|
« 1 » |