[Kurs C++,Lekcja 16]Zadanie domowe//błąd kompilacji
Ostatnio zmodyfikowano 2016-10-13 18:06
Mistrzu922 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Kurs C++,Lekcja 16]Zadanie domowe//błąd kompilacji » 2016-10-13 17:51:54 Hej,robię zadanie domowe z lekcji 16 C++.Mam problem gdyż program nie chce się skompilować. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <time.h> #include <stdio.h> int main() { long wylosowana_liczba =( std::rand() % 1000 ) + 1; srand( time( NULL ) ); long liczba; int prob; do { prob++; std::cout << "Wylosuj liczbe (to twoja " << prob << "proba):"; std::cin >> liczba; if( liczba == wylosowana_liczba ); std::cout << "BRAWO,udalo Ci sie odgadnac wylosowana liczbe w: " << prob << "probach.Do zobaczenia. " << std::endl; else if( liczba > wylosowana_liczba ); std::cout << "Przykro mi,nie udalo Ci sie odgadnac wylosowanej liczby.Sprobuj ponownie." << std::endl; std::cout << "To za duzo" << std::endl; else if( liczba < wylosowana_liczba ); std::cout << "Przykro mi,nie udalo Ci sie odgadnac wylosowanej liczby.Sprobuj ponownie." << std::endl; std::cout << "To za malo" << std::endl; } while( liczba != wylosowana_liczba ); getchar(); return 0; }
Wyświetla taki log: -------------- Build file: "no target" in "no project" (compiler: unknown)---------------
mingw32-g++.exe -c "C:\Users\misiu\Desktop\nauka c++\Zadanie domowe nr 11.cpp" -o "C:\Users\misiu\Desktop\nauka c++\Zadanie domowe nr 11.o" C:\Users\misiu\Desktop\nauka c++\Zadanie domowe nr 11.cpp: In function 'int main()': C:\Users\misiu\Desktop\nauka c++\Zadanie domowe nr 11.cpp:21:9: error: 'else' without a previous 'if' else if( liczba > wylosowana_liczba ); ^ C:\Users\misiu\Desktop\nauka c++\Zadanie domowe nr 11.cpp:25:9: error: 'else' without a previous 'if' else if( liczba < wylosowana_liczba ); ^ Process terminated with status 1 (0 minute(s), 0 second(s)) 2 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s))
|
|
kistel66 |
» 2016-10-13 17:53:26 Wywal średniki po ifach i else ifach |
|
» 2016-10-13 17:59:07 Wywaliłem,teraz jest to samo z tym,że 1 błąd #include <iostream> #include <cstdlib> #include <time.h> #include <stdio.h> int main() { long wylosowana_liczba =( std::rand() % 1000 ) + 1; srand( time( NULL ) ); long liczba; int prob; do { prob++; std::cout << "Wylosuj liczbe (to twoja " << prob << "proba):"; std::cin >> liczba; if( liczba == wylosowana_liczba ) std::cout << "BRAWO,udalo Ci sie odgadnac wylosowana liczbe w: " << prob << "probach.Do zobaczenia. " << std::endl; else if( liczba > wylosowana_liczba ) std::cout << "Przykro mi,nie udalo Ci sie odgadnac wylosowanej liczby.Sprobuj ponownie." << std::endl; std::cout << "To za duzo" << std::endl; else if( liczba < wylosowana_liczba ) std::cout << "Przykro mi,nie udalo Ci sie odgadnac wylosowanej liczby.Sprobuj ponownie." << std::endl; std::cout << "To za malo" << std::endl; } while( liczba != wylosowana_liczba ); getchar(); return 0; }
-------------- Build file: "no target" in "no project" (compiler: unknown)---------------
mingw32-g++.exe -c "C:\Users\misiu\Desktop\nauka c++\Zadanie domowe nr 11.cpp" -o "C:\Users\misiu\Desktop\nauka c++\Zadanie domowe nr 11.o" C:\Users\misiu\Desktop\nauka c++\Zadanie domowe nr 11.cpp: In function 'int main()': C:\Users\misiu\Desktop\nauka c++\Zadanie domowe nr 11.cpp:25:9: error: 'else' without a previous 'if' else if( liczba < wylosowana_liczba ) ^ Process terminated with status 1 (0 minute(s), 0 second(s)) 1 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s))
|
|
kistel66 |
» 2016-10-13 18:02:02 #include <iostream> #include <cstdlib> #include <time.h> #include <stdio.h> int main() { long wylosowana_liczba =( std::rand() % 1000 ) + 1; srand( time( NULL ) ); long liczba; int prob = 0; do { prob++; std::cout << "Wylosuj liczbe (to twoja " << prob << "proba):"; std::cin >> liczba; if( liczba == wylosowana_liczba ) std::cout << "BRAWO,udalo Ci sie odgadnac wylosowana liczbe w: " << prob << "probach.Do zobaczenia. " << std::endl; else if( liczba > wylosowana_liczba ) { std::cout << "Przykro mi,nie udalo Ci sie odgadnac wylosowanej liczby.Sprobuj ponownie." << std::endl; std::cout << "To za duzo" << std::endl; } else if( liczba < wylosowana_liczba ) { std::cout << "Przykro mi,nie udalo Ci sie odgadnac wylosowanej liczby.Sprobuj ponownie." << std::endl; std::cout << "To za malo" << std::endl; } } while( liczba != wylosowana_liczba ); getchar(); return 0; }
|
|
» 2016-10-13 18:06:50 Dzięki za pomoc ;) |
|
« 1 » |