Pętla for, dodatkowo zliczanie wyników.
Ostatnio zmodyfikowano 2016-10-23 22:28
Erection Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pętla for, dodatkowo zliczanie wyników. » 2016-10-23 21:40:25 Witam, Mam za zadanie napisać program który zapyta mnie o ilość liczb które chce wpisać, policzy dla nich potęgi i na sam koniec doda do siebie sume tych potęg. Co prawda mam to przygotować w javie i nie moge zrobić aby zliczało mi sume tych potęg, na samych podstawach znam też c++ więc jęśli ktoś może pomóc to bym był wdzięczny. ( Kod moze byc napisany w c++) Tutaj mam to co przygotowałem w javie:
import java.util.Scanner;
public class Main {
public static void main(String[] args) { Scanner skaner = new Scanner (System.in);
System.out.println("Podaj ilość liczb które chcesz wprowadzić: "); int n = skaner.nextInt();
int biezaca = 0; int wynik = biezaca;
for (int i=1; i<=n; i++) { System.out.println("Podaj liczbę " + i); biezaca = skaner.nextInt(); if (biezaca < wynik) { wynik = biezaca; } System.out.println( "Potęga twojej liczby to: "+ Math.pow(biezaca,2) ); } System.out.println("Suma potęg twoich liczb to: " ); // Tutaj chyba trzeba coś dopisać aby zliczyło mi potegi niestety nie wiem jak to zrobić :x } }
|
|
carlosmay |
» 2016-10-23 22:13:17 Kod moze byc napisany w c++ |
#include <iostream> #include <numeric> #include <vector> #include <cmath> #include <algorithm> #include <type_traits>
template < class T > T getNum() { T num = T { }; while( !( std::cin >> num ) ) { std::cin.clear(); std::cin.ignore( std::numeric_limits < std::streamsize >::max(), '\n' ); } return num; }
template < class C > void fillContainer( C & coll ) { for( auto & el: coll ) { el = getNum < std::decay_t < C >::value_type >(); } }
int main() { std::cout << "Podaj liczbe elem: "; std::size_t nNums = getNum < std::size_t >(); std::vector < int > nums( nNums, 0 ); fillContainer( nums ); std::transform( nums.cbegin(), nums.cend(), nums.begin(),[]( auto & el ) { return el * el; } ); std::cout << std::accumulate( nums.cbegin(), nums.cend(), 0 ) << '\n'; }
konsola: Podaj liczbe elem: 3 2 4 3 29 Aby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz . . . |
|
Erection Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-10-23 22:28:58 Wielkie dzięki za pomoc! Mniej więcej rozumiem twój kod, pozostało mi tylko przerobienie swojego i powinno wszystko działać :) |
|
« 1 » |