Zadanie z rozdziału 9
Ostatnio zmodyfikowano 2016-10-31 14:11
juras Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie z rozdziału 9 » 2016-10-31 13:20:35 http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/Obsluga-strumienia-wejsciowego/12 LINK DO ZADANIA
Mój problem polega na tym że nie wiem jak użyć zmiennych typu bool do wyświetlenia informacji o poprawnym lub nie poprawnym wczytaniu danych.
program wykląda tak:
#include <iostream> int main() { float pierwsza; float druga; float trzecia;
std::cin.clear(); std::cin.sync();
std::cout << "Podaj liczbe rzeczywista : "; std::cin >> pierwsza ; std::cout << "Wczytano?" << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Nie wczytano?" << std::cin.fail() << std::endl;
std::cout << "Podaj liczbe rzeczywista : "; std::cin >> druga ; std::cout << "Wczytano?" << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Nie wczytano?" << std::cin.fail() << std::endl;
std::cout << "Podaj liczbe rzeczywista : "; std::cin >> trzecia ; std::cout << "Wczytano?" << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Nie wczytano?" << std::cin.fail() << std::endl;
std::cout << "Liczba pierwsza = " << pierwsza << std::endl; std::cout << "Liczba druga to = " << druga << std::endl; std::cout << "Liczba trzecia to = " << trzecia << std::endl;
return 0; }
|
|
kirito1996 |
» 2016-10-31 13:33:59 jak tutaj wszystko okej jest ? może chodzi ci o pętlę żeby program nie przechodził dalej jak złe dane wpiszesz. wstawiaj dok w [cpp.] kod [./cpp] bez kropek |
|
» 2016-10-31 13:45:28 Chciałbym żeby na końcu wyświetlało mi coś takiego:
Liczba pierwsza to: 13.3. Wczytano? 1. Liczba druga to: 8. Wczytano? 1. Liczba trzecia to: 33.22. Wczytano? 1. |
|
kirito1996 |
» 2016-10-31 13:51:27 i tka jest skompilowałem se to wpisałem liczby i otrzymałem coś takiego podaj liczbe rzeczywista: 4.7 wczytano ? 1 nie wczytano 0
podaj liczbe rzeczywista: 5, 6 wczytano ?: 1 nie wczytano: 0
podaj liczbe rzeczywista: g wczytano ?: 0 nie wczytano: 1
liczba pierwsza to: 4.7 liczba druga to: 5 liczba trzecia to: 0
na moje oko działa poprawnie tak jak tego chcesz xD a rozumiem to będzie to tak: #include <iostream> int main() { float pierwsza; float druga; float trzecia; bool sukcesa, sukcesb, sukcesc; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj liczbe rzeczywista : "; std::cin >> pierwsza; std::cout << "Wczytano?" << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Nie wczytano?" << std::cin.fail() << std::endl; sukcesa = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj liczbe rzeczywista : "; std::cin >> druga; std::cout << "Wczytano?" << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Nie wczytano?" << std::cin.fail() << std::endl; sukcesb = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj liczbe rzeczywista : "; std::cin >> trzecia; std::cout << "Wczytano?" << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Nie wczytano?" << std::cin.fail() << std::endl; sukcesc = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba pierwsza = " << pierwsza << " wczytano?: " << sukcesa << std::endl; std::cout << "Liczba druga to = " << druga << " wczytano?: " << sukcesb << std::endl; std::cout << "Liczba trzecia to = " << trzecia << " wczytano?: " << sukcesc << std::endl; return 0; }
i jak ? |
|
» 2016-10-31 13:56:32 Wszystko działa tylko chciałbym aby dane wyjściowe wyglądały tak: Liczba pierwsza to: 13.3. Wczytano? 1. Liczba druga to: 0. Wczytano? 0. Liczba trzecia to: 33.22. Wczytano? 1.
Brakuje mi na końcu Wczytano?0 lub Wczytano?1 |
|
» 2016-10-31 14:11:59 Wielkie Dzięki :) |
|
« 1 » |