mateczek |
» 2016-11-02 19:27:00 widzisz nie korzystam z wersji z visualem więc nie pomogę. Ja zawsze instaluje tą, do której dałem linka. (instalator offline ze wszystkim co niezbędne i z kompilatorem mingw) Programowanie okienkowe różni się od konsolowego. A chcąc wypluć jakąś informację do konsoli można użyć "cout" ale qDebug() lepiej się nadaje i lepiej współpracuje z typami Qt. (Ogólnie pisząc w okienkach mało się z konsoli korzysta) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by pisać klasyczne aplikacje konsolowe w qtCreator https://www.youtube.com/watch?v=L9JvSHYLvuwQt jest jedną z możliwych bibliotek dla okienek w c++. Jedną z możliwych (moim zdaniem bardzo fajną ze względu na mechanizm sygnałów i slotów). Jednak trzeba wiedzieć że nie jedyną. Część osób na forum pisze w sfml (aplikacje okienkowe i gry) Inne biblioteki to allegro sdl itp..., itd... Na Windowsie można okienka w c# budować (choć c# to nie jest c++. Z zasady działania bardziej przypomina jawę, Składniowo zbliżony co c++). Także wybór co do okienek jest szeroki |
|
latajacaryba Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-11-02 19:40:39 Hehe widziałem :D A czy znasz może jakieś dobre poradniki (czy w ogóle istnieją) w języku polskim? Angielskiego to ja się jeszcze w szkolę uczę i niestety wystarczy, że będzie jakieś zdanie, czy parę słówek, określeń których nie znam i nie da się zrozumieć reszty :/ |
|
mateczek |
» 2016-11-02 19:49:06 W polskim będzie ciężko. Trochę filmików ja zrobiłem. Ale nie jest to usystematyzowane i do nauki się nie nada. A i co do wartości dydaktycznych mam obawy. (jeśli nagram to od nowa to może i coś z tego będzie). Zresztą nie zawsze trzeba rozumieć co gość gada :) patrz na to co pisze. |
|
» 2016-11-02 19:53:19 Ok. Mam jeszcze jedno pytanie; pobieram właśnie creatora którego podesłałeś wcześniej. Muszę coś do niego doinstalowywać, czy jest już "gotowy" do użytku? |
|
mateczek |
» 2016-11-02 20:03:43 Gotowy do użytku z kompilatorem gcc (mingw) Nowy projekt>>aplikacja qtWidget.
Potem zielona strzałka i program przykładowy (puste okno się zbuduje). |
|
» 2016-11-02 20:11:58 Dziękuję pięknie, jeśli będę miał pytania - napiszę :) |
|
marcolo2307 |
» 2016-11-02 20:30:41 |
|
» 2016-11-02 22:54:46 No dobra, jeszcze dwa pytanka 1) Czy do nauki qt wymagane jest dziedziczenie, polimorfizm, przyjaźnie funkcji itp? Bo niestety, nie wiem czemu, w symfonii c++ w rozdziale o klasach tego nie było i zastanawiam się, czy nie odpuścić do czasu zapoznania się z tematem? 2) Skąd się dowiem, co oznacza np. to: QApplication a(argc, argv); Albo to: MainWindow::MainWindow(QWidget *parent) : QMainWindow(parent), ui(new Ui::MainWindow) |
|
1 2 « 3 » 4 |