Wczytywanie danych w pętli
Ostatnio zmodyfikowano 2016-11-09 22:17
Veranez Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wczytywanie danych w pętli » 2016-11-09 12:06:04 Mam pewien problem, otóż, w pętli for podczas odpalanie programu pomijana jest linijka getline( cin,( * wsk ).marka ); Jakby mógł mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje, kod zamieszam poniżej. #include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int ile;
struct car { string marka; int rocznik; };
int main() { cout << "Ile samochodow chcesz skatalogowac? "; cin >> ile; car * wsk = new car[ ile ]; for( int i = 0; i < ile; i++ ) { cout << "Samochod #" << i + 1 << ": \n"; cout << "Prosze podac marke: "; getline( cin,( * wsk ).marka ); cout << "Rok produkcji: "; cin >>( * wsk ).rocznik; cout << "#" << i + 1 << ": " <<( * wsk ).rocznik << ", " <<( * wsk ).marka; } getch(); return 0; }
|
|
karambaHZP |
» 2016-11-09 14:16:04 |
|
mateczek |
» 2016-11-09 14:18:19 połatany #include <iostream> using namespace std;
struct car { string marka; int rocznik; };
int main() { int ile; cout << "Ile samochodow chcesz skatalogowac? "; cin >> ile; cin.ignore(); car * wsk = new car[ ile ]; for( int i = 0; i < ile; i++ ) { cout << "Samochod #" << i + 1 << ": \n"; cout << "Prosze podac marke: "; getline( cin, wsk[ i ].marka ); cout << "Rok produkcji: "; cin >> wsk[ i ].rocznik; cin.ignore(); } for( int i = 0; i < ile; i++ ) cout << "#" << i + 1 << ": " << wsk[ i ].rocznik << ", " << wsk[ i ].marka; delete[] wsk; return 0; }
|
|
Veranez Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-11-09 22:17:56 Aaaa no tak, teraz wszystko jasne, wypadło mi z głowy, dzięki za pomoc, no i tam jeszcze kilka drobnych przeoczeń, dziena za pomoc :) |
|
« 1 » |