Problem z zaprzeczeniem przedziału
Ostatnio zmodyfikowano 2016-11-18 15:40
avertus Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z zaprzeczeniem przedziału » 2016-11-17 21:38:18 Cześć. Ostatnio piszę sobie jedną rzecz do pewnej gry i nie mam pojęcia jak zaprzeczyć przedział. Mam taki kod http://pastebin.com/UMft2tTP Pierwsza część działa bez problemów, a druga cześć nie bardzo bo właśnie nie wiem jak zaprzeczyć ten przedział z 1 części kodu. Wyczytałem gdzieś, że podobno mogę zrobić tak bool bCheck = (GetRealAlignment() >= 10000 && GetRealAlignment() <= 40000) ? true : false; a potem if (!bCheck) ale nie za bardzo wiem jak tego użyć w tym kodzie. Z góry dzięki za pomoc. |
|
michal11 |
» 2016-11-17 22:37:17 bool IsInRange( float Value, float Min, float Max, bool InclusiveMin, bool InclusiveMax ) { return(( InclusiveMin ?( Value >= Min ) :( Value > Min ) ) &&( InclusiveMax ?( Value <= Max ) :( Value < Max ) ) ); }
Ta funkcja powinna ci ułatwić pracę i dodatkowo poprawić czytelność kodu. Edit. parser trochę brzydko sformatował kod, moim zdaniem tak wygląda lepiej return ((InclusiveMin ? (Value >= Min) : (Value > Min)) && (InclusiveMax ? (Value <= Max) : (Value < Max))); ew. return ((InclusiveMin ? (Value >= Min) : (Value > Min)) && (InclusiveMax ? (Value <= Max) : (Value < Max)));
|
|
» 2016-11-17 22:41:00 Być może, ale nie mogę mieć dodatkowej funkcji do tego. Muszę to mieć zawarte w tym co mam. |
|
michal11 |
» 2016-11-17 22:53:35 Jeżeli nie możesz dodać funkcji globalnej to może lokalna lambda ? A jak nie to sobie zasymuluj wywołanie funkcji, przecież to jest raptem jedna linijka, żadna filozofia. |
|
karambaHZP |
» 2016-11-17 22:55:58 Być może, ale nie mogę mieć dodatkowej funkcji do tego. Muszę to mieć zawarte w tym co mam. |
Dlaczego nie możesz dodać funkcji? Przecież to jest utrudnianie sobie życia. BTW: możesz to samo zrobić bez funkcji. To co ma zwrócić return przypisz do zmiennej. |
|
» 2016-11-18 12:50:23 Może i utrudnianie życia, ale kod tej gry jest zjebany i muszę to mieć zawarte w tym co mam teraz. |
|
michal11 |
» 2016-11-18 12:55:07 no to dostałeś już odpowiedź albo lokalna lambda albo to co ma zwrócić return przypisz do zmiennej. |
|
» 2016-11-18 15:32:06 A z tym boolem bcheck da się to jakoś zrobić? |
|
« 1 » 2 |