Klasa abstrakcyjna do odczytu i zapisu z pliku
Ostatnio zmodyfikowano 2016-11-23 11:48
wojtaseka Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Klasa abstrakcyjna do odczytu i zapisu z pliku » 2016-11-23 10:22:53 Mój projekt to program do rozwiązywania układów równań liniowych metodą wyznaczników (rozwinięce laplace'a). Program ma odczytywać macierz współczynnik i wektor wyrazów wolnych z pliku .txt i zapisywać wektor wyników też do pliku .txt
Mam utworzyć klasę abstrakcyjną, która będzie odpowiedzialna za odczyt i zapis do pliku. I tu jest problem bo nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. Coś takiego?:
class File { string Filename; virtual void Read(File & a_file) = 0; };
No i jeszcze do tego powinna być jakaś klasa np. Macierz w której będą wykonywane obliczenia, tylko nie wiem czy do odczytu macierzy z pliku i jej utworzenia ma być jeszcze jakaś klasa, która będzie dziedziczyć po klasie File? Nie wiem jak rozplanować to, tzn ile klas ma być i co każda powinna robić.
Bardzo prosiłbym o pomoc |
|
marcolo2307 |
» 2016-11-23 11:01:50 class File; // abstrakcyjna, tak jak zrobiłeś class Matrix // klasa macierzu, operatorory +, -, *, / itd class MatrixFile : public File // z przeciążonym operatorem << i >> dla Matrix |
|
» 2016-11-23 11:18:45 A jak to jest z konstrukotorem? Zrobić konstruktor który będzie tworzyć obiekt File o nazwie podanej? |
|
marcolo2307 |
» 2016-11-23 11:32:17 Nie rozumiem o co ci chodzi. |
|
» 2016-11-23 11:41:12 No bo muszę otworzyć jakoś plik za pomocą fstream i gdzie to zrobić? |
|
marcolo2307 |
» 2016-11-23 11:48:51 Nie widzę sensu w tworzeniu klasy abstrakcyjnej dla fstream, ale jeśli takie masz polecenie to lepiej dopisz metody open, close, read, write itd. W konstruktorze otwieraj go tylko, jeśli podano ścieżkę do pliku. |
|
« 1 » |