Wczytywanie liczb z pliku do tablicy
Ostatnio zmodyfikowano 2010-05-16 21:24
Cinzia Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wczytywanie liczb z pliku do tablicy » 2010-05-16 20:46:26 Witam, mam problem: mam plik liczby.txt, potrzebuje go umieścić w tablicy jednowymiarowej, owych liczby jest 500 i każda w nowym wierszu pliku, niestety jestem początkująca w kwesti pisania programów w C++, próbowałam na wiele sposobów, niestety plik się otwiera, ale kompilator (Dev C++) nie pokazuje mi zawartości pliku liczby.txt mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam mój problem, proszę o pomoc |
|
Dybusek |
» 2010-05-16 20:58:02 fstream plik; float tab[ 500 ]; int i = 0; plik.open( "liczby.txt" ); while( !plik.eof() ) { plik >> tab[ i ]; i++; } plik.close() |
|
Cinzia Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2010-05-16 21:10:13 no niezbyt mi ten kod chce działać... moje wypociny: #include <iostream> #include <cstring> #include <fstream> #include <cstdlib> #include <cstdio> #include <conio.h> #include <ctype.h> #define LICZBA 500
using namespace std; int main() { float tablica[ LICZBA ]; int i = 0; ifstream in( "liczby.txt", ios::in ); string line; while( getline( in, line ) ) { tablica[ i ] = atof( line.c_str() ); i++; } for( int i = 0; i < LICZBA; i++ ) { cout << "Liczba " << i << " w tablicy to " << tablica[ i ] << endl; } cin.ignore(); getchar(); return 0; } tylko, że taki problem, zaczyna mi wypisywać liczby od 201, a w tablica[i] są jakieś niezidentyfikowane śmiecie ;p co jest źle? #pixelmaster: zapoznaj się z http://forum.ddt.pl/?Tid=1860 |
|
malan |
» 2010-05-16 21:24:48 @Dybusek: Zapomniałeś o trybie, w jakim otwierasz plik ;p. @Cinzia: while( !in.eof() ) { getline( in, line ); tablica[ i ] = atof( line.c_str() ); i++; } ? |
|
« 1 » |