CCbolt Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wypisanie liczb z przedziału. » 2016-11-24 19:40:24 Mam do zrobienia wypisujący liczby od A do B z liczbami A i B włącznie (A<B) program będzie na tablicach w stylu scanf if( tab[ i ] < NumA ) NumA = tab[ i ]; else if( tab[ i ] > NumB ) NumB = tab[ i ];
I teraz tak. W programie poniżej mam problem z wprowadzaniem liczb ( albo się wyłącza przy złej wartości liczby B lub przyjmuje za małą liczbę B, kiedyś to robiłem z zadaniem na C++ ale nie moge znaleźć kopi zadania. Odnośnie wypisania liczb od A do B łącznie z A i B pętla for ( int i = NumA; i = NumB; i++ ) bedzie dobra czy źle kombinuje? #include <stdio.h>
int main() { int i, NumA, NumB; printf( "Podaj liczbe A:" ); scanf( "%d", & NumA ); printf( "Liczba A : %d \n", NumA ); printf( "Podaj liczbe B (wieksza od A): " ); scanf( "%d", & NumB ); if( NumA > NumB ); do { printf( "Podana liczba jest za mała podaj wieksza od A: " ); scanf( "%d", & NumB ); } while( NumA < NumB ); printf( "Liczba B %d \n", NumB ); }
|
|
michal11 |
» 2016-11-24 20:37:40 usuń średnik po ife i dodaj klamry, albo lepiej dodaj zwykłego whila |
|
mateczek |
» 2016-11-24 20:37:53 |
|
» 2016-11-24 21:04:15 Na samym while działa idealnie ale nie rozumiem kumam czemu z ifem program nie działa jak należy, usunąłem średnik z liczbą większą dla B wszystko jest ok ale przy mniejszej B<A program tylko raz prosi o ponowne podanie liczy, później akceptuje niepoprawną liczbę. Ktoś mi powie gdzie ty jest ten błąd logiczny? |
|
michal11 |
» 2016-11-24 21:25:44 Zgaduje bo nie podałeś aktualnego kodu ale pewnie do ifa. |
|
» 2016-11-24 22:24:19 Nie wiem jak wyrzucić wszystkie ele. z tablicy na ekran od A Do B i łącznie z liczbami pomiędzy A i B #include <stdio.h>
int main() { int i, T, NumA, NumB; int tab[ T ]; printf( "Podaj liczbe A:" ); scanf( "%d", & NumA ); printf( "Liczba A : %d \n", NumA ); if( tab[ i ] < NumA ) NumA = tab[ i ]; printf( "Podaj liczbe B (wieksza od A): " ); scanf( "%d", & NumB ); while( NumA > NumB ) { printf( "Podana liczba jest za mała podaj wieksza od A: " ); scanf( "%d", & NumB ); if( tab[ i ] < NumB ) NumB = tab[ i ]; } printf( "Liczba B: %d \n", NumB ); for( i = 0; i <= T; i++ ) printf( "Liczby z przedzialu A-B to : %d ", tab[ i++ ] ); printf( "\n" ); }
|
|
mateczek |
» 2016-11-25 06:16:55 #include <stdio.h>
int main() { int i, T, NumA, NumB; int tab[ T ]; printf( "Podaj liczbe A:" ); scanf( "%d", & NumA ); printf( "Liczba A : %d \n", NumA ); if( tab[ i ] < NumA ) NumA = tab[ i ]; printf( "Podaj liczbe B (wieksza od A): " ); scanf( "%d", & NumB ); while( NumA > NumB ) { printf( "Podana liczba jest za mała podaj wieksza od A: " ); scanf( "%d", & NumB ); if( tab[ i ] < NumB ) NumB = tab[ i ]; } printf( "Liczba B: %d \n", NumB ); for( i = 0; i <= T; i++ ) printf( "Liczby z przedzialu A-B to : %d ", tab[ i++ ] ); printf( "\n" ); } |
|
» 2016-11-25 09:24:05 Ok ale jak zadeklarować bez funkcji tablicę zmienna? jeżeli podam liczby 1-10 potrzebuję tablice 10 elementową ale gdy podam 1 - 25000 to tablica musi być inna. Funkcji nie mogę użyć. |
|
« 1 » 2 3 |