Kombinatoryka
Ostatnio zmodyfikowano 2016-12-08 18:33
CCbolt Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kombinatoryka » 2016-12-08 15:23:59 Pokazać, że wśród 25 studentów zdających egzamin zawsze znajdzie się pięciu, którzy otrzymali tę samą ocenę przy skali ocen: 2, 3, 3+, 4, 4+, 5.
Nie wiem jak to ugryźć |
|
mateczek |
» 2016-12-08 15:38:42 Pokazać, że wśród 25 studentów zdających egzamin zawsze znajdzie się pięciu, |
matematykiem nie jestem (analize matematyczną jeszcze lubiłem ale prawdopodobieństwo to miałem ostatni raz w technikum ). Tak czy siak to mi wygląda na fake :) Pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki :) Moim zdaniem można tylko ewentualnie policzyć jakie prawdopodobieństwo jest, że 5 osób otrzymało piątki i to zakładając że egzaminator losował prace a nie je sprawdzał :P //edit Sorki nie zrozumiałem zadania!!! To jest proste. Ocen jest 6 do zdobycia. Zakładając najgorszy przypadek, że po czterech studentów dostało każdą z ocen. Czyli czterech studentów dostało 5, czterech dostało 4 i tak dalej. Mamy więc 6*4=24 dwudziestu czterech studentów obstawionych, a wszystkie oceny występują po 4 razy. Zostaje nam jeden student bez oceny. Więc jakakolwiek by ta ocena nie była, zawsze dopełni do 5 którąś pulę |
|
SeaMonster131 |
» 2016-12-08 18:33:19 Poczytaj o @mateczek Ogólnie dobrze mówisz, ale wniosek zamiast Zostaje nam jeden student bez oceny. Więc jakakolwiek by ta ocena nie była, zawsze dopełni do 5 którąś pulę |
powinien być taki, że w którejś szufladce będzie na pewno co najmniej 5 studentów (bo równie dobrze każdy student mógł dostać taką samą ocenę i wszyscy będą w jednej). |
|
« 1 » |