Poziom 3 Zadanie domowe rozdzial 26.
Ostatnio zmodyfikowano 2017-01-23 14:38
NukeeMann Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Poziom 3 Zadanie domowe rozdzial 26. » 2016-12-08 18:47:21 Nie rozumiem dlaczego w poniższym kodzie wyrzuca mi błędy przy stringu i jak wczytać 'i' do voida by w funkcji main nie trzeba było wczytywac osobno i przy wywołaniu voida.
#include<iostream> #include<string>
using namespace std;
void wczytajOsobe(string im[],string naz[],string wi[], int rozmiar){ cin>>im[rozmiar]; } void wypiszOsobe(string im[],string naz[],string wi[], int rozmiar){ cout<<im[rozmiar]; } int main() { string imie[ 2 ]; string nazwisko[ 2 ]; int wiek[ 2 ]; for( int i = 0; i < 2; i++ ) wczytajOsobe( imie, nazwisko, wiek , i); for( int i = 0; i < 2; i++ ) wypiszOsobe( imie[ i ], nazwisko[ i ], wiek[ i ] , i); return 0; } |
|
Gibas11 |
» 2016-12-08 18:53:35 W nagłówku twojej funkcji trzecia tablica przechowuje std::string a próbujesz do niej przekazać tablicę int. //edit: O, teraz zobaczyłem że w sumie to nie jestem do końca pewny co tam robisz bo nie wstawiłeś kodu w tagi [cpp]…[/cpp], ale chyba próbujesz też przekazać jeden obiekt gdy funkcja chce przyjąć tablicę. |
|
kirito1996 |
» 2017-01-23 12:42:23 mam ten sam/podobny problem ;d link do kursu: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-3/Wczytywanie-tekstu-standardowy-strumien-wejscia/351 chodzi o zadanie ;D #include <iostream> #include <string> using namespace std;
int wczytajosobe( string imie[], string nazwisko[], int wiek[] ) { int i = 0; cout << "Podaj imie: "; cin >> imie[ i ]; cout << "Podaj nazwisko: "; cin >> nazwisko[ i ]; cout << "podaj wiek: "; cin >> wiek[ i ]; }
int main() { string imie[ 2 ]; string nazwisko[ 2 ]; int wiek[ 2 ]; for( int i = 0; i < 2; i++ ) wczytajosobe( imie[ i ], nazwisko[ i ], wiek[ i ] ); ||=== Build finished: 1 errors, 0 warnings === | " return 0; }
|
|
vhair |
» 2017-01-23 14:11:06 #include <iostream> #include <string> using namespace std;
int wczytajosobe( string & imie, string & nazwisko itd.) { } int main() { for( int i = 0; i < 2; i++ ) wczytajosobe( imie[ i ], nazwisko[ i ], wiek[ i ] ); return 0; }
|
|
kirito1996 |
» 2017-01-23 14:38:21 ok rozumiem, próbowałem coś takiego "string & imie[]" xD i nie wiedziałem czemu to nie idzie heh |
|
« 1 » |