petla for - nie wyswietla wartosci
Ostatnio zmodyfikowano 2016-12-17 19:36
r00t Temat założony przez niniejszego użytkownika |
petla for - nie wyswietla wartosci » 2016-12-17 12:03:04 Witam panowie,
mam pytanko, jestem początkującym programistą i mam maly problem z petla for, mianowicie:
pętla przechodzi kompilacje, nie wywala żadnych błędów, jednak kompletnie nic nie wyswietla, w momencie kiedy w konsoli uruchamiam petlę program po prostu się kończy. Poniżej wstawiam kod :
switch(bij){
case 1: clrscr();
for( hpp = 10; hpp <=0; hpp--) { int dmg = rand() % 4; int dmgm = rand() % 2; int hplp = HPL-dmgm; int hppp = hpp-dmg; cout<<"LUCZNIK "<<"POZIOM : "<<lvlL<<" "<<"PUNKTY ZYCIA : "<<hplp<<"/10"<<endl<<endl<<endl<<endl; cout<<"Pajak "<<"POZIOM : 1"<<" "<<"PUNKTY ZYCIA : "<<hppp<<"/10"<<endl<<endl<<endl<<endl;
/*cout<<"zadajesz Pajakowi cios za "<<dmg<<" punkty obrazen!!"<<endl<<endl;
if(dmg>0){ cout<<"Niezly cios!! pajakowi zostalo tylko "<<hppp<<" punktow zycia"<<endl; }else{ cout<<"chybiles !! postaraj sie bardziej!!"<<endl; }
cout<<"PAJAK ATAKUJE CIE ZA "<<dmgm<<" PUNKTOW OBRAZEN"<<endl<<endl;
if(dmgm==0){ cout<<"MIALES SZCZESCIE ! PAJAK CHYBIL!"<<endl; }else{ cout<<"OUCH!! ZOSTALO MI JUZ TYLKO"<<hplp<<" PUNKTOW ZYCIA"<<endl<<endl; } }
if(hpp<=0){ cout<<endl<<"GRATULACJE !! ZABILES PAJAKA !! OTRZYMUJESZ 4 PUNKTY DOSWIADCZENIA!!"; PDL++; } */ } break;
case 2:
cout<<"uciekaj ! ta gra nie jest dla tchorzy !! "<<endl<<endl; cout<<"KONIEC"<<endl<<endl; break; }
oczywiście wszystkie zmienne, które nie są zadeklarowane w petli, są zadeklarowane wcześniej i działają :)
macie jakiś pomysł dlaczego pętla ne funguje ?
Pozdro i dzięki za odp. |
|
» 2016-12-17 12:04:13 pewnie zrobiłem jakiśgłupi błąd, tak jak wspominałem nie jestem dość zaawansowany :) |
|
carlosmay |
» 2016-12-17 13:48:08 |
|
» 2016-12-17 14:41:01 no ładnie ... edytuje kod jak będę w domu pod wieczór, i dam znać o rezultatach :) (wcześniej zamiast hpp -- mialem hpp - dmg, zmieniłem tylko dlatego by sprawdzić czy pętla w ogóle się wykonuje) |
|
» 2016-12-17 18:59:10 Problem rozwiązany - zmodyfikowalem trochę kod, a z warunkiem to się pomyliłem, przyjąłem sobie, że kiedy warunek zostanie spełniony pętla ma się skończyć a było na odwrót - dzięki carlosmay :D (mówiłem głupi błąd)
Poniżej wstawiam kod po modyfikacji (wszystko jest tak jak trzeba) :
for( int i = 20; i >=0; i--) {
int dmg = rand() % 4; int dmgm = rand() % 2; HPL=HPL-dmgm; hpp=hpp-dmg; cout<<"LUCZNIK "<<"POZIOM : "<<lvlL<<" "<<"PUNKTY ZYCIA : "<<HPL+dmgm<<"/8"<<endl; cout<<"Pajak "<<" POZIOM : 1"<<" "<<"PUNKTY ZYCIA : "<<hpp+dmg<<"/10"<<endl<<endl<<endl<<endl;
cout<<"ZADAJESZ PAJAKOWI CIOS ZA "<<dmg<<" PUNKTY OBRAZEN!!"<<endl;
if(dmg>0){ cout<<"Niezly cios!!Pajakowi zostalo tylko "<<hpp<<" punktow zycia"<<endl<<endl; }else{ cout<<"CHYBILES !! POSTARAJ SIE BARDZIEJ!!"<<endl<<endl; }
cout<<"PAJAK ATAKUJE CIE ZA "<<dmgm<<" PUNKTOW OBRAZEN"<<endl;
if(dmgm==0){ cout<<"MIALES SZCZESCIE ! PAJAK CHYBIL!"<<endl<<endl; cout<<"----------------------------------------------------"<<endl<<endl; }else{ cout<<"OUCH!! ZOSTALO MI JUZ TYLKO"<<HPL<<" PUNKTOW ZYCIA"<<endl<<endl; cout<<"----------------------------------------------------"<<endl<<endl; }
if(hpp<=0){ cout<<endl<<"GRATULACJE !! ZABILES PAJAKA !! OTRZYMUJESZ 4 PUNKTY DOSWIADCZENIA!!"; PDL++; break; } } break;
case 2:
cout<<"uciekaj ! ta gra nie jest dla tchorzy !! NARA"<<endl<<endl; cout<<"KONIEC"<<endl<<endl; break;
default: clrscr(); cout<<"Ta gra nie jest dla ludzi ktorzy nie potrafia czytac"<<endl<<"koniec gry"<<endl; break; }
Temat do zamkniecia - pozdrówka
|
|
mateczek |
» 2016-12-17 19:36:13 [cpp]// kod wklejaj pomiędzy znaczniki [/cpp] |
|
« 1 » |