Przejście do nowej linijki po cin >> a;
Ostatnio zmodyfikowano 2016-12-20 21:48
HudyWeas Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Przejście do nowej linijki po cin >> a; » 2016-12-18 13:35:38 Witam, otóż odrabiałem zad dom i moją ostatnia linijką było właśnie cin >> a; i niestety jak się okazało po cin nie można dać "endl". Obszedłem to ukrywając ostatnią dodatkową linijkę tak: #include <iostream>
using namespace std; int main() { int a, b; cout << "Podaj a: "; cin >> a; cout << "Podaj b: "; cin >> b; Pytanie czy da się to ominąć? I też 2 kwestia. Program działać działa, pytanie czy zostało to napisane w dobry sposób. Tutaj daje cały program: #include <iostream>
using namespace std; int main() { int a, b; cout << "Podaj a: "; cin >> a; cout << "Podaj b: "; cin >> b; cout << "a + b = " << a + b << endl; cout << "a - b = " << a - b << endl; cout << "a * b = " << a * b << endl; cout << "a / b = " << a / b << endl; cout << "a % b = " << a % b << endl; return 0; } |
|
carlosmay |
» 2016-12-18 14:01:12 Witam, otóż odrabiałem zad dom i moją ostatnia linijką było właśnie cin >> a; i niestety jak się okazało po cin nie można dać "endl". |
Nie da rady, bo std::endl jest manipulatorem klasy std::ostream_basic ( std::cout ); Przecież zatwierdzenie wczytywanej wartości enterem, automatycznie przenosi karetkę do nowej linii. int a { }; std::cin >> a; std::cout << "w nowej linii wypisuje " << a << '\n'; Skompiluj ten przykład i się przekonasz. |
|
HudyWeas Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2016-12-20 21:48:58 Dzieki za pomoc :) |
|
« 1 » |