Cin, String. wpisywanie tylko wyrazów bez liczb
Ostatnio zmodyfikowano 2016-12-28 22:46
Wasyl Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Cin, String. wpisywanie tylko wyrazów bez liczb » 2016-12-28 21:25:43 Witam, Mam problem... mianowicie: nie wiem jak zrobić by cin dostawał tylko litery a nie liczby (lub ignorował tylko liczby) ? KOD: string x; map < string, function < void( void ) >> komenda; komenda[ "?" ] = panel_komend;
cout << "Wpisz komende: /";
cout << endl;
komenda[ x ]();
po wpisaniu liczby wyrzuca mi bład: Wpisz komende: /7
terminate called after throwing an instance of 'std::bad_function_call' what(): bad_function_call
This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way. Please contact the application's support team for more information.
|
|
michal11 |
» 2016-12-28 21:40:24 Sprawdzaj co zostało wpisane i jeżeli wpisany tekst zawiera nie litery to wypisz odpowiedni komunikat i poproś o wpisanie słowa jeszcze raz. |
|
» 2016-12-28 21:48:13 sprawdzenie to co zostało wpisane czy liczby czy litery mam zrobić za pomocą cin ? |
|
michal11 |
» 2016-12-28 22:19:58 Nie, chodziło mi o coś takiego string line; do { cin >> line; } while( checkLine( line ) );
gdzie w funkcji checkLine sprawdzasz sobie w petli czy wszystkie znaki w line są takie jakie chcesz. Sporo przydatnych funkcji znajdziesz tutaj http://www.cplusplus.com/reference/cctype/ |
|
» 2016-12-28 22:46:21 dziekuje +rep
|
|
« 1 » |