Zamienianie typu int na std::string
Ostatnio zmodyfikowano 2010-05-26 18:45
filipesq Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zamienianie typu int na std::string » 2010-05-26 17:07:43 Wiem, wiem. Znowu mam problem, ale to dlatego, że piszę większy projekt. Tamto zniknięcie kodu wyszło tylko na dobre: - Piszę teraz obiektowo - Zoptymalizowałem kod - Naprawiłem pewien błąd - Stworzyłem w pełni automatyczny "dobieracz plansz" (i tu mam problem) Ważne: nie używam mapy kafelkowej!!! Otóż operuję na typach int i std::string. W ińcie przechowuję nr poziomu, a w stringu nazwę. Nazwy plansz wyglądają tak: - Poziom0 (samouczek): "Plat1.bmp" - Poziom1: "Plat2.bmp" itd. I chciałbym wykonać taką operację: std::string plansza = "Plat" + (poziom+1) + ".bmp";
Jednak jest to niemożliwe, ponieważ zmienna "poziom" jest typu int. Dlatego muszę wykonać taką operację: poziom++; //Tu zmienną "poziom" typu int zamieniam na zmienną "spoziom" typu string std::string plansza = "Plat" + spoziom + ".bmp";
Tak przedstawia się mój problem. Teraz moje pytania: - Jak zamienić int na string? - Jeśli to niemożliwe, to jak inaczej rozwiązać mój problem? |
|
Elaine |
» 2010-05-26 17:13:30 stringstream? |
|
» 2010-05-26 17:14:55 Dokładniej? //edit Żeby nie było: znalazłem coś w googlach. Nawet się kompiluję. Ale używam allegro i wyświetla się czarne okno, a po sekundzie znika. Mam tak: #include <allegro.h> #include <string> #include <sstream>
int poziom = 0;
bool wczytal = false;
std::stringstream splansza; std::string plansza;
if( poziom == 0 && ) { poziom++; Cball.x = 10; wczytal = false; } else if( ) { poziom--; Cball.x = SCREEN_W - 10; wczytal = false; }
if( wczytal == false ) { destroy_bitmap( plat ); splansza << "Plat" << poziom; plansza = splansza.str(); plat = load_bmp( plansza.c_str(), default_palette ); wczytal = true; }
|
|
Aithne |
» 2010-05-26 17:30:43 |
|
Dragonit |
» 2010-05-26 17:39:11 może:
IntToStr(poziom);
a moze:
poziom(char);
ale nie wiem czy tak zadziala ale mozesz sprawdzic;
|
|
» 2010-05-26 17:40:15 Dokumentacja wystarczy, ale mam problem (z edytowałem posta u góry, bo dodaliśmy je jednocześnie) |
|
Aithne |
» 2010-05-26 17:44:35 Czyżbyś zapomniał o rozszerzeniu? ;) |
|
Dragonit |
» 2010-05-26 17:49:41 No wlasnie. Rozszerzenie:
plansza = splansza.str() + ".bmp"; |
|
« 1 » 2 |