Pętla for "n" liczb parzystych
Ostatnio zmodyfikowano 2017-01-06 13:33
qloda Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pętla for "n" liczb parzystych » 2017-01-04 13:09:00 Witam ponownie. Tym razem zmagam się z liczbami parzystymi, a mianowicie z takim zadaniem: "Napisz pętlę for, która drukuje n liczb parzystych w postaci ciągu -4, -2, 0, 2, 4, ..." Prawie się udało, lecz mój program nie wypisuje 0. Oto kod mojego programu: #include <iostream> #include <cstdlib>
using namespace std;
int main() { cout << "Program drukuje n liczb parzystych\n" << endl; int n; cout << "Podaj ilosc liczb parzystych "; cin >> n; int tablica[ n ]; for( int i = - 4; i <= n; i += 2 ) { if( tablica[ i ] % 2 == 0 ) cout << i << ", "; } return 0; }
Ktoś pomoże? |
|
michal11 |
» 2017-01-04 13:54:52 Po co ci ta tablica, która nawet nie jest inicjalizowana i zawiera śmieci? |
|
mokrowski |
» 2017-01-04 14:22:27 Po co sprawdzasz czy jest parzysta (if) jeśli wiadomo że krokiem jest 2 i startujesz od -4? Co do kodu który umieściłeś: #include <iostream>
using namespace std;
int main() { cout << "Program drukuje n liczb parzystych\n"; int n; cout << "Podaj ilosc liczb parzystych "; cin >> n; for( int i = - 4; n > 0; i += 2, --n ) { cout << i << ", "; } }
A tu taki... żart. Oczywiście tak nie zapisuj bo to ani ładne ani bardzo zrozumiałe... #include <iostream>
using namespace std;
void show2diffValue( int start, int counter ) { cout << start << ", "; --counter ? show2diffValue( start + 2, counter ) : void(); }
int main() { cout << "Program drukuje n liczb parzystych\n"; int n; cout << "Podaj ilosc liczb parzystych "; cin >> n; show2diffValue( - 4, n ); }
|
|
czaffik |
» 2017-01-06 13:33:53 Co do żartu to ciekawie zapisana funkcja rekurencyjna, zwłaszcza te void() - to jest wywołanie pustej funkcji? Bo już nawet nie wiem jak to interpretować. |
|
« 1 » |