Kurs C++ - Visual Studio
Ostatnio zmodyfikowano 2017-01-05 22:23
kacper1410 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kurs C++ - Visual Studio » 2017-01-04 20:43:09 Witam, Od pewnego czasu chciałem się nauczyć programować i trafiłem na tutejszy kurs, jednak zamiast użyć Code::Blocks wybrałem Visual Studio. Chyba był to duży błąd, bo nie rozumiem teraz niektórych części kursu i mam kilka problemów (a jestem dopiero na 8 lekcji). Po pierwsze każdy program zaczyna się od tajemniczego #include "stdafx.h" , a bez tego nie chce działać. Co to oznacza? Po drugie nie wiem jak dokonać kompilacji programu, po prostu naciskam na Start Debugging i program się włącza. Czy jest jakaś różnica przy używaniu tej opcji? I ostatnie. W lekcji 8 jest mowa o tym, że jeśli nie dokonamy inicjalizacji zmiennej to program powinien przyjąć losową wartość, jednak u mnie bez inicjalizacji po prostu nie chce się włączyć. Czemu? |
|
skovv |
» 2017-01-04 20:52:13 1. Tworząc projekt wybieraj "Empty project". Stwórz sobie plik main.cpp i w nim pisz kod :) 2. F5 zawsze spoko 3. Przykład? |
|
» 2017-01-04 21:03:47 Przy kodzie
// Test działania.cpp : Defines the entry point for the console application. // #include "stdafx.h" #include <iostream>
int main() { int nieznana; std::cout << "Liczba = " << nieznana << std::endl;
return 0; }
wyskakuje error "uninitialized local veriable 'nieznana' used". |
|
Gibas11 |
» 2017-01-04 22:00:58 niezainicjalizowana zmienna lokalna 'nieznana' użyta |
Takie prawie–dosłowne tłumaczenie, to chyba nic skomplikowanego. |
|
» 2017-01-04 22:03:43 Tylko mój problem polega na tym, że program powinien się włączyć i w miejscu zmiennej wyświetlić losową wartość (tak jak to było napisane w kursie). U mnie po prostu nie chce się włączyć. |
|
skovv |
» 2017-01-04 22:30:46 Ale nie ma czegoś takiego jak losowa wartość :) Musisz nadać wartość. |
|
Monika90 |
» 2017-01-04 22:36:57 U mnie po prostu nie chce się włączyć. |
To jedna z możliwych prawidłowych reakcji. Program ma niezdefiniowane zachowanie, to znaczy że może da się włączyć i wyświetli losową wartość, a może w ogóle nie da się skompilować i włączyć, albo jeszcze coś innego, nie wiadomo. |
|
pekfos |
» 2017-01-04 23:00:26 wyskakuje error "uninitialized local veriable 'nieznana' used". |
Jeśli to faktycznie error, to nie ma co się włączyć, bo program nie został pomyślnie skompilowany. A jeśli nie, to czy masz pewność, że program się nie włączył? Nie masz nic do zatrzymania go na ekranie, więc może zrobił swoje i zniknął? |
|
« 1 » 2 |