Już się dowiedziałem(opiszę mniej więcej, jakby ktoś trafił na temat)
Biblioteka bardzo fajna, do pobrania z
GLFW3 downloadNie jest dokładnie obiektowa, gdyż używa się jej protokolarnie, chociaż obstawiam, że wewnętrzna budowa jest obiektowa.
Używa się jej bardzo podobnie do gluta, ale są różnice takie jak np. trzeba samemu zaimplementować "glutMainLoop"
zawiera znacznie więcej możliwości, otwieranie kilku okien(w glucie też się da, jednak jest to bardzo utrudnione, wszystko opisane we wcześniejszych postach), obsługa myszy zawiera 8 przycisków, zawiera bardzo wygodną funkcję typu przeciągnij i upuść, co pozwala w bardzo wygodny sposób obsługiwać pliki(przeciągając je po prostu do okna)
Jest znacznie większa kontrola nad samym oknem (można włączyć callbacka obsługującego np. kliknięcie w "X"(standardowo do wyłączania aplikacji)). Miałem lekki problem z uruchomieniem biblioteki SOIL do ładowania obrazów np. PNG, teraz już nie wiem czy popełniałem błąd podczas inicjalizacji openGL, czy coś innego, po prostu przeniosłem się na lodePNG, również fajna biblioteka, (o ile się nie mylę) ma całkowicie otwarty kod, przez co można ją dowolnie dostosować do swoich potrzeb, a przy okazji ogarnąć kompresję obrazów.
Także.. wniosek? Jak najszybciej przenoście się z GLUT'a na GLFW! (No chyba że ogarniecie coś jeszcze lepszego;) )
(Nie znalazłem normalnego kursu w żadnym języku(;O), ale szczerze mówiąc skoro czytając komentarze w pliku nagłówkowym w dobę zdążyłem przeportować cały program z GLUT'a na GLFW3, to raczej nie może być zbyt skomplikowany (przynajmniej dla tych co ogarnęli już mniej więcej GLUT'a - no niestety od czegoś trzeba zacząć;P))
P.S. sorry, za tekst pisany jednym ciągiem;P