Leyla Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++][sqlite3] Aplikacja okienkowa Windows undefined reference to `sqlite3_open' » 2017-01-07 22:22:46 Informacje: IDE: Dev C++ 5.11 Język: C++ Zależności: WinAPI, sqlite3 Dzień dobry Mam problem ze skompilowaniem aplikacji, która korzysta z biblioteki sqlite3.h. Otrzymuję błąd: A:\Programowanie\C++\test\main.cpp In function 'void database()': 25 9 A:\Programowanie\C++\test\main.cpp [Warning] deprecated conversion from string constant to 'char*' [-Wwrite-strings] A:\Programowanie\C++\test\main.o main.cpp:(.text+0x87): undefined reference to `sqlite3_open' A:\Programowanie\C++\test\main.o main.cpp:(.text+0xba): undefined reference to `sqlite3_exec' A:\Programowanie\C++\test\main.o main.cpp:(.text+0xc5): undefined reference to `sqlite3_close' A:\Programowanie\C++\test\collect2.exe [Error] ld returned 1 exit status 26 A:\Programowanie\C++\test\Makefile.win recipe for target 'Projekt2.exe' failed
Kod programu: #include <windows.h> #include <sqlite3.h> #include <string>
using namespace std; string temp;
static int callback( void * firstArg, int argc, char ** argv, char ** colName ) { int i; temp = ""; for( i = 0; i < argc; i++ ) { temp += argv[ i ]; } temp += "\n"; return 0; }
void database() { sqlite3 * db; char * zErrMsg = 0; int rc; char * sql; rc = sqlite3_open( "BookBase51.db", & db ); sql = "SELECT Title from book where Title like '%chiwum%'"; sqlite3_exec( db, sql, callback, 0, & zErrMsg ); sqlite3_close( db ); }
class Book { protected: string title; public: Book(); string getDetails(); };
Book::Book() { }
string Book::getDetails() { database(); title = temp; return title; }
LRESULT CALLBACK WndProc( HWND hwnd, UINT Message, WPARAM wParam, LPARAM lParam ) { switch( Message ) { case WM_DESTROY: { PostQuitMessage( 0 ); break; } default: return DefWindowProc( hwnd, Message, wParam, lParam ); } return 0; }
int WINAPI WinMain( HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpCmdLine, int nCmdShow ) { WNDCLASSEX wc; HWND hwnd; MSG msg; memset( & wc, 0, sizeof( wc ) ); wc.cbSize = sizeof( WNDCLASSEX ); wc.lpfnWndProc = WndProc; wc.hInstance = hInstance; wc.hCursor = LoadCursor( NULL, IDC_ARROW ); wc.hbrBackground =( HBRUSH )( COLOR_WINDOW + 1 ); wc.lpszClassName = "WindowClass"; wc.hIcon = LoadIcon( NULL, "A" ); wc.hIconSm = LoadIcon( NULL, "A" ); if( !RegisterClassEx( & wc ) ) { MessageBox( NULL, "Window Registration Failed!", "Error!", MB_ICONEXCLAMATION | MB_OK ); return 0; } hwnd = CreateWindowEx( WS_EX_CLIENTEDGE, "WindowClass", "Caption", WS_VISIBLE | WS_OVERLAPPEDWINDOW, CW_USEDEFAULT, CW_USEDEFAULT, 640, 480, NULL, NULL, hInstance, NULL ); if( hwnd == NULL ) { MessageBox( NULL, "Window Creation Failed!", "Error!", MB_ICONEXCLAMATION | MB_OK ); return 0; } Book * bok = new Book(); LPCSTR tekst = bok->getDetails().c_str(); HWND hStatic = CreateWindowEx( 0, "STATIC", NULL, WS_CHILD | WS_VISIBLE, 50, 50, 150, 1200, hwnd, NULL, hInstance, NULL ); SetWindowText( hStatic, tekst ); while( GetMessage( & msg, NULL, 0, 0 ) > 0 ) { TranslateMessage( & msg ); DispatchMessage( & msg ); } return msg.wParam; }
Gdy próbuję skorzystać z tej samej bazy w aplikacji konsolowej (tworzonej w Dev C++ jako "Plik źródłowy" a nie cały projekt) wszystko działa ok (musiałam jednak dodać opcję -l sqlite3 do kompilatora poprzez Narzędzia -> Opcje kompilatora -> Dodaj te polecenia do wiersza poleceń kompilatora, bez tego pojawiał się dokładnie ten sam błąd, co powyżej). Podejrzewam, że to jakiś problem z opcjami kompilatora, ale zupełnie nie wiem jakimi i jak je poprawnie ustawić w Dev C++. Bardzo proszę o pomoc. |
|
mokrowski |
» 2017-01-07 22:49:20 Gdybam bo logi nie pokazują wywołania kompilatora. Stawiam na brak opcji -L z podaniem katalogu z biblioteką sqlite3. |
|
» 2017-01-07 22:56:28 Logi kompilacji: Compiling project changes... -------- - Project Filename: A:\Programowanie\C++\test\Projekt2.dev - Compiler Name: TDM-GCC 4.9.2 32-bit Release
Building makefile... -------- - Filename: A:\Programowanie\C++\test\Makefile.win - Resource File: A:\Programowanie\C++\test\Projekt2_private.res
Processing makefile... -------- - Makefile Processor: B:\Program Files\Dev-Cpp\MinGW64\bin\mingw32-make.exe - Command: mingw32-make.exe -f "A:\Programowanie\C++\test\Makefile.win" all
g++.exe -c main.cpp -o main.o -I"B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/include" -I"B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/x86_64-w64-mingw32/include" -I"B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/lib/gcc/x86_64-w64-mingw32/4.9.2/include" -I"B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/lib/gcc/x86_64-w64-mingw32/4.9.2/include/c++" -m32 -l sqlite3
main.cpp: In function 'void database()': main.cpp:25:9: warning: deprecated conversion from string constant to 'char*' [-Wwrite-strings] sql = "SELECT Title from book where Title like '%chiwum%'"; ^
windres.exe -i Projekt2_private.rc -F pe-i386 --input-format=rc -o Projekt2_private.res -O coff
g++.exe main.o Projekt2_private.res -o Projekt2.exe -L"B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/lib32" -L"B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/x86_64-w64-mingw32/lib32" -static-libgcc -m32
main.o:main.cpp:(.text+0x87): undefined reference to `sqlite3_open' main.o:main.cpp:(.text+0xba): undefined reference to `sqlite3_exec' main.o:main.cpp:(.text+0xc5): undefined reference to `sqlite3_close' collect2.exe: error: ld returned 1 exit status
A:\Programowanie\C++\test\Makefile.win:26: recipe for target 'Projekt2.exe' failed
mingw32-make.exe: *** [Projekt2.exe] Error 1
Compilation results... -------- - Errors: 1 - Warnings: 1 - Compilation Time: 3,59s
Biblioteka sqlite3.h znajduje się w lokalizacji standardowych bibliotek (dołączona tam poprzez Narzędzia -> Package manager). Zawartość pliku Makefile.win: # Project: Projekt2 # Makefile created by Dev-C++ 5.11
CPP = g++.exe CC = gcc.exe WINDRES = windres.exe RES = Projekt2_private.res OBJ = main.o $( RES ) LINKOBJ = main.o $( RES ) LIBS = - L"B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/lib32" - L"B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/x86_64-w64-mingw32/lib32" - static - libgcc - m32 INCS = - I "B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/include" - I "B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/x86_64-w64-mingw32/include" - I "B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/lib/gcc/x86_64-w64-mingw32/4.9.2/include" CXXINCS = - I "B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/include" - I "B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/x86_64-w64-mingw32/include" - I "B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/lib/gcc/x86_64-w64-mingw32/4.9.2/include" - I "B:/Program Files/Dev-Cpp/MinGW64/lib/gcc/x86_64-w64-mingw32/4.9.2/include/c++" BIN = Projekt2.exe CXXFLAGS = $( CXXINCS ) - m32 - l sqlite3 CFLAGS = $( INCS ) - m32 - l sqlite3 RM = rm.exe - f
.PHONY : all all - before all - after clean clean - custom all : all - before $( BIN ) all - after clean : clean - custom $ { RM } $( OBJ ) $( BIN )
$( BIN ) : $( OBJ ) $( CPP ) $( LINKOBJ ) - o $( BIN ) $( LIBS ) main.o : main.cpp $( CPP ) - c main.cpp - o main.o $( CXXFLAGS ) Projekt2_private.res : Projekt2_private.rc $( WINDRES ) - i Projekt2_private.rc - F pe - i386--input - format = rc - o Projekt2_private.res - O coff |
|
mokrowski |
» 2017-01-07 23:13:23 @Leyla, sqlite3.h to nie jest biblioteka. To nagłówek. Powiedz lepiej gdzie leży plik *.lib/*.dll z tą biblioteką i wskaż -L ten katalog (nie mam teraz pod ręką MS Win oraz takiego środowiska jakie Ty masz). |
|
» 2017-01-08 02:23:26 Chyba faktycznie nie mógł sobie znaleźć tej .dll. Ostateczne rozwiązanie problemu wygląda następująco: 1. Należy "zainstalować" sqlite globalnie na komputerze i dodać ją do ścieżki systemowej (zrobiłam to według: https://www.tutorialspoint.com/sqlite/sqlite_installation.htm): - ze strony http://www.sqlite.org/download.html pobrałam sqlite-amalgamation-x.zip, sqlite-dll-win32-x86-x.zip, sqlite-tools-win32-x86-x.zip, - stworzyłam folder C:\sqlite (w zasadzie może być dowolny, w dowolnym miejscu) i skopiowałam do niego sqlite3.dll oraz sqlite3.def z paczki drugiej i sqlite3.exe z paczki trzeciej, - dodałam folder C:\sqlite do ścieżki systemowej PATH, 2. Z paczki sqlite-amalgamation-x.zip dodałam do projektu pliki sqlite3.h oraz sqlite3.c (prawy przycisk myszy na nazwę projektu w drzewie po lewej -> Dodaj do projektu). 3. Do programu dołączam plik nagłówkowy poprzez #include "sqlite3.h" (a nie, jak wcześniej, przez #include <sqlite3.h>). 4. I na koniec dodatkowe ustawienie kompilatora: Narzędzia -> Opcje kompilatora -> zakładka Kompilator -> Dodaj te polecenia do wiersza poleceń kompilatora -> i wkleiłam -l sqlite3. @mokrowski bardzo dziękuję Ci za pomoc i zaangażowanie. :) |
|
« 1 » |