[C++] Wyświetlanie zawartości funkcji, która znajduje się poza main'em w konsoli.
Ostatnio zmodyfikowano 2017-01-17 17:03
joshmx Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Wyświetlanie zawartości funkcji, która znajduje się poza main'em w konsoli. » 2017-01-16 19:02:29 Witam, Posiadam problem, a mianowicie funkcja, którą napisałem w moim programie (void sortowanie) nie chce się wyświetlić. Ma ona za zadanie pobrać dane z tablicy dynamicznej napisanej nad nią, a następnie posortować te wartości wykorzystując sposób sortowania przez wybieranie. Nie wiem, czy funkcję odpowiedzialną za sortowanie (void) umieściłem w dobrym miejscu.. Fragment funkcji z którym mam problem: int * tablica = new int[ licznik ];
for( int i = 0; i < N; i++ ) { if( tab[ i ] > srednia ) { tablica[ licznik2 ] = tab[ i ]; licznik2++; } } for( int i = 0; i < licznik2; i++ ) { if( i % K == 0 ) { cout << tablica[ i ] << ' '; } else { cout << tablica[ i ] << '\n'; } }
delete[] tablica;
system( "pause" ); return 0;
}
int q; int K = 2;
void Sortowanie( int tablica[], int licznik2 ) {
for( int i = 0; i < licznik2; i++ ) { q = i; for( int j = i + 1; j < licznik2; j++ ) if( tablica[ j ] < tablica[ q ] ) q = j; swap( tablica[ q ], tablica[ i ] ); } for( int i = 0; i < licznik2; i++ ) { if( i % K == 0 ) { cout << tablica[ q ] << ' '; } else { cout << tablica[ q ] << '\n'; } }
}
Prosiłbym o wskazanie miejsca, w którym jest błąd oraz ewentualne wskazówki do rozwiązania Pozdrawiam, joshmx |
|
mateczek |
» 2017-01-17 09:22:30 int * tablica = new int[ licznik ];
for( int i = 0; i < N; i++ ) { if( tab[ i ] > srednia ) { tablica[ licznik2 ] = tab[ i ]; licznik2++; } } for( int i = 0; i < licznik2; i++ ) { if( i % K == 0 ) { cout << tablica[ i ] << ' '; } else { cout << tablica[ i ] << '\n'; } }
delete[] tablica;
system( "pause" ); return 0;
}
int q; int K = 2;
void Sortowanie( int tablica[], int licznik2 ) {
for( int i = 0; i < licznik2; i++ ) { q = i; for( int j = i + 1; j < licznik2; j++ ) if( tablica[ j ] < tablica[ q ] ) q = j; swap( tablica[ q ], tablica[ i ] ); } for( int i = 0; i < licznik2; i++ ) { if( i % K == 0 ) { cout << tablica[ q ] << ' '; } else { cout << tablica[ q ] << '\n'; } }
|
|
karambaHZP |
» 2017-01-17 09:41:42 |
|
czaffik |
» 2017-01-17 17:03:06 To powinno wyglądać mniej więcej według takiego schematu: #include <iostream>
void wypelnij( int * dane, int ile ); void sortuj( int * dane, int ile ); void wyswietl( int * dane, int ile );
int main( int argc, char * argv[] ) { int * tablica = new int[ 20 ]; wypelnij( tablica, 20 ); sortuj( tablica, 20 ); wyswietl( tablica, 20 ); return 0; }
void wypelnij( int * dane, int ile ) { }
void sortuj( int * dane, int ile ) { }
void wyswietl( int * dane, int ile ) { }
Sortowanie na razie lepiej sobie odpuść i dokształć się w zakresie funkcji i podstaw cpp. |
|
« 1 » |