Statyczne linkowanie curl
Ostatnio zmodyfikowano 2017-01-21 21:13
Szustarol Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Statyczne linkowanie curl » 2017-01-20 21:19:52 Witam! Jak statycznie zalinkować curl w code blocks? Zalinkowałem wszystkie biblioteki w odpowiedniej kolejności, problem polega na tym, że w paczce, którą pobrałem jest tylko libcurl.a i libcurldll.a, a potrzeba jeszcze libssh2.a librctp.a itp.. skąd wziąć te pliki? Na linuxie nie mam takich problemów ale muszę przenieść teraz program na windowsa i jak zwykle zabawa z linkowaniem. W folderze lib dostałem tylko ww. pliki, w include mam curl.h, curlbuild.h itp. ale nic związanego z ssh2 i pozostałymi potrzebnymi bibliotekami. Jak staram się kompilować program to oczywiście wyskakują błędy pokroju cannot find -lssh2 |
|
mateczek |
» 2017-01-20 21:31:27 |
|
» 2017-01-21 00:12:20 Chyba jednak wolałbym normalnie mieć wszystko polinkowane tak jak być powinno. Ale mimo to dzięki za propozycję |
|
mateczek |
» 2017-01-21 08:23:27 msys i msys2 daje dostęp do wielu bibliotek już skompilowanych. Jeśli Ci to nie pasuje lub z jakiegoś powodu nie działa to musisz znaleźć skompilowane biblioteki twoją wersją kompilatora (co bywa trudne) lub kompilować je samemu (co i tak się skończy zainstalowaniem msysa). Ze względu na popularność VS pod windowsem może być tak, że te biblioteki da się łatwo skompilować właśnie pod Visual Studio lub przynajmniej będą tutorial-e jak to pod visualStudio zrobić |
|
» 2017-01-21 15:46:53 Próbowałem kompilować samemu, wywala mi
C:\cc>mingw32-make mingw32-ssh2-ssl-sspi-zlib mingw32-make -C lib -f Makefile.m32 CFG=mingw32-ssh2-ssl-sspi-zlib mingw32-make[1]: Entering directory 'C:/cc/lib' Makefile.m32:236: *** Invalid path to OpenSSL package: ../../openssl-1.0.2a. St op. mingw32-make[1]: Leaving directory 'C:/cc/lib' Makefile:87: recipe for target 'mingw32-ssh2-ssl-sspi-zlib' failed mingw32-make: *** [mingw32-ssh2-ssl-sspi-zlib] Error 2
C:\cc> [/cpde]Pobrałem openssl-1.0.2j, wrzuciłem na C:\ i zmieniłem nazwę z j na a, bo stwierdziłem, że powinno działać i tak mimo to, wciąż ten sam błąd muszę zbudować jeszcze openssl zanim zbuduję curl?
|
|
mateczek |
» 2017-01-21 21:13:44 biblioteka mi się skompilowała pod msys2 bez problemu procedura ./configure --help ./configure --with-ssl --with-ssh make
I poszło curl version: 7.52.1 Host setup: x86_64-w64-mingw32 Install prefix: /mingw64 Compiler: gcc SSL support: enabled (OpenSSL) SSH support: enabled (libSSH2) zlib support: enabled GSS-API support: no (--with-gssapi) TLS-SRP support: enabled resolver: default (--enable-ares / --enable-threaded-resolver) IPv6 support: enabled Unix sockets support: no (--enable-unix-sockets) IDN support: no (--with-{libidn2,winidn}) Build libcurl: Shared=yes, Static=yes Built-in manual: no (--enable-manual) --libcurl option: enabled (--disable-libcurl-option) Verbose errors: enabled (--disable-verbose) SSPI support: no (--enable-sspi) ca cert bundle: no ca cert path: no ca fallback: no LDAP support: enabled (winldap) LDAPS support: enabled RTSP support: enabled RTMP support: enabled (librtmp) metalink support: no (--with-libmetalink) PSL support: no (libpsl not found) HTTP2 support: disabled (--with-nghttp2) Protocols: DICT FILE FTP FTPS GOPHER HTTP HTTPS IMAP IMAPS LDAP LDAPS POP3 POP3S RTMP RTSP SCP SFTP SMB SMBS SMTP SMTPS TELNET TFTP
|
|
« 1 » |