lekcja 17 kalkulator
Ostatnio zmodyfikowano 2017-01-22 20:31
IceMan85PL Temat założony przez niniejszego użytkownika |
lekcja 17 kalkulator » 2017-01-22 20:24:41 Mam problem z zadaniem z lekcji 17: - Zmodyfikuj kalkulator, który pisałeś w jednym ze wcześniejszych rozdziałów tak, aby korzystał on ze wcześniej napisanej funkcji wczytajLiczbe. Kalkulator wprawdzie chodzi, ale nie do konca poprawnie program pyta dwa razy o kazda liczbe nie wiem dlaczego,a druga sprawa nie wiem czy tak powinno wygladac rozwiaznie i czy powinny byc dwie funkcje wczytajLiczbe? #include <iostream> using namespace std;
int wczytajLiczbe1() { int a; bool spr_l; do { cout << "Podaj liczbe:"; cin >> a; spr_l = cin.good(); cin.clear(); cin.sync(); } while( spr_l != 1 ); return a; } int wczytajLiczbe2() { int a; bool spr_l; do { cout << "Podaj druga liczbe:"; cin >> a; spr_l = cin.good(); cin.clear(); cin.sync(); } while( spr_l != 1 ); return a; }
int main() { int a = wczytajLiczbe1(), b = wczytajLiczbe2(); char znak; wczytajLiczbe1(); wczytajLiczbe2(); cout << "Jakie chcesz wykonac dzialanie +,-,*,/: "; cin >> znak; switch( znak ) { case '+': cout << "Suma dzialania to: " << a + b; break; case '-': cout << "Roznica odejmowania to: " << a - b; break; case '*': cout << "Iloczyn mnozenia to: " << a * b; break; case '/': cout << "Iloraz dzielenia to: " << a / b << endl; break; default: cout << "Niepoprawne dzialenie!"; } return 0; }
|
|
mateczek |
» 2017-01-22 20:31:20 #include <iostream> using namespace std;
int wczytajLiczbe1() { int a; bool spr_l; do { cout << "Podaj liczbe:"; cin >> a; spr_l = cin.good(); cin.clear(); cin.sync(); } while( spr_l != 1 ); return a; }
int main() { int a = wczytajLiczbe1(); int b = wczytajLiczbe1(); char znak; cout << "Jakie chcesz wykonac dzialanie +,-,*,/: "; cin >> znak; switch( znak ) { case '+': cout << "Suma dzialania to: " << a + b; break; case '-': cout << "Roznica odejmowania to: " << a - b; break; case '*': cout << "Iloczyn mnozenia to: " << a * b; break; case '/': cout << "Iloraz dzielenia to: " << a / b << endl; break; default: cout << "Niepoprawne dzialenie!"; } return 0; } |
|
« 1 » |