Jak znaleźć string w procesie
Ostatnio zmodyfikowano 2017-02-03 20:21
rafal106 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak znaleźć string w procesie » 2017-02-03 19:14:39 Witam, potrzebuję pomocy ze stworzeniem programu: -wpisuję dowolny string "abcd" -następnie program ma w wybranym procesie "proces.exe" zlokalizować komórkę pamięci w której zapisany jest w/w string
Dla przykładu wczytuje >>"abcd" program wypisuje <<0x43808E
Wielkie dzięki za pomoc i wskazówki, pozdrawiam
PS. Lub liczbę. Zamiast "abcd" wpiszę inta np. 1234
|
|
mateczek |
» 2017-02-03 19:31:53 jeśli chcesz samemu szukać błędu to użyj debugera najczęściej ikonka robala w twoim IDE https://www.youtube.com/watch?v=L9JvSHYLvuw&t=10sJakiego IDE używasz do programowania ?? Jeśli masz problem z kodem typu helo-World to wklej na forum. Może popełniasz jakiś trywialny błąd?? //edit Chyba żle zrozumiałem :P Ty chcesz napisać debuger?? czy hexedytor ?? Chcesz szukać zmiennych w pamięci procesu innych programów?? czy stałych stringów w kodzie programu ?? Chcesz napisać program, który to robi. Czy może szukasz gotowego rozwiązania pozwalającego debugować?? |
|
rafal106 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-02-03 19:59:50 o kurcze ile pytań :D
podam konkretnie o co mi chodzi, jeśli źle się określiłem to sorry ;/ Odpalam gre w której są różne wartości, interesuje mnie np. ilość punktów życia HP: 100.
Chcę teraz zlokalizować w której komórce pamięci jest zapisana wartość 100, i teraz tak (ale z tym poradzę już sobie sam) jeśli stracę ileś życia to cout<<"spadła ci ilosc zycia"; czy odwrotnie że wzrosła. Wartość będę sprawdzał co sekundę, ponieważ przyjmuje ona różne wartości.
|
|
jankowalski25 |
» 2017-02-03 20:14:24 Jeśli program jest Twój, to po prostu pobierasz adres zmiennej przez & zmienna . następnie program ma w wybranym procesie "proces.exe" zlokalizować komórkę pamięci w której zapisany jest w/w string |
Mam nadzieję, że nie pytasz o grzebanie w pamięci innych procesów? Zakładanie tematów na forumIngerowanie w aplikacje trzecie |
|
mateczek |
» 2017-02-03 20:21:58 ale z tym poradzę już sobie sam |
Może. Nie znam twojego skila ;) Ale gdybyś może pomyślał, że wystarczy int * wsk = adresKomurki; if( * wska < 80 ) cout << "życie ok"
to mam dla ciebie złą wiadomość. To tak nie działa!!! Normalnie, każdy program ma dostęp tylko do swojej pamięci. Więc zapisanie coś do pamięci innego programu w sposób jak wyżej jest niewykonalne!!! Wracając do tematu: Ogólnie namierzenie czegokolwiek w programie wymaga zastosowania metod inżynierii wstecznej lub crakingu. Kiedyś do tego służył "softice" ale chyba nie jest już rozwijany. https://www.pelock.com/pl/artykuly/przeglad-narzedzi-do-reverse-engineeringu A na necie są specjalne proste programy. Nazywają się "crackmee", które są napisane do celów edukacyjnych (możesz się przerazić na wstępie na szkolnych przykładach :P ). Mam nadzieję, że nie pytasz o grzebanie w pamięci innych procesów? |
:P pyta pyta:P |
|
« 1 » |