Struktury a wywoływanie funkcji
Ostatnio zmodyfikowano 2008-08-15 19:54
jupi161 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Struktury a wywoływanie funkcji » 2008-08-14 19:36:02 Np.Jak zrobie nowa strukture (np.dane) i zadaklaruje globalnie (dane daneee) i np. chce potem uzywac we wszystkich funkcjach np. daneee.imie="fjabf"; i nie mam pojecia jak to zrobic komplikowac sie komplikuje ale w innych funkcjach nie pokazuje co zawiera daneee.imie moze wie ktos czy da sie cos zrobic. Dzieki Piotrek za poprawienie biblioteki console.ddt napewno sie przyda nie tylko mi. Dołączam kawalek kodu: struct dane { string imie; }; dane daneee; NO I JAK ZADEKLAROWAC TO GLOBALNIE(daneee.imie="fasfa";) |
|
DejaVu |
» 2008-08-14 21:10:36 Hm... trochę nie specjalnie rozumiem co chcesz osiągnąć... ale z tego co zrozumiałem to: #include <iostream> #include <conio.h> struct SDane { std::string imie; };
SDane costam;
void funkcja( void ) { std::cout << costam.imie << std::endl; }
int main() { costam.imie = "wrzuc monete ;p"; funkcja(); getch(); return 0; } |
|
jupi161 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2008-08-14 21:20:38 struct dane { string osoba; } dane jakiestam; void osoby(); void pokaz();
int main() { pokaz(); } void osoby() { jakiestam.osoba = "OSOBA"; } void pokaz() { cout << jakiestam.osoba; }
|
|
DejaVu |
» 2008-08-15 20:00:10 No właśnie :) funkcja main musi wyglądać wtedy tak: int main() { osoby(); pokaz(); }
|
|
manfred |
» 2008-08-15 19:54:14 A wywołanie funkcji osoba to gdzie?? |
|
« 1 » |