Rozdział 30, zadanie pierwsze
Ostatnio zmodyfikowano 2017-02-12 10:28
bobby.hl Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Rozdział 30, zadanie pierwsze » 2017-02-12 10:28:43 Witajcie, zrobiłem pierwsze zadanie z tego rozdziału (kod poniżej) i zastnawiam się czy nie możnaby tego napisać "ładniej"? Czy odpowiednie użycie słów break lub continue pozwoliłoby skrócić zapis w ostatniej pętli? Bo jeśli próbowałem robić warunki we wcześniejszych pętlach to liczby się powtarzały. #include <iostream>
using namespace std;
int main() { for( int a = 1; a <= 3; a++ ) { cout << a << " "; for( int b = 1; b <= 3; b++ ) { cout << b << " "; for( int c = 1; c <= 3; c++ ) { cout << c << " "; for( int d = 1; d <= 3; d++ ) { cout << d << " "; for( int e = 1; e <= 3; e++ ) { cout << e << endl; if( e != 3 ) { cout << a << " "; cout << b << " "; cout << c << " "; cout << d << " "; } else if( d != 3 ) { cout << a << " "; cout << b << " "; cout << c << " "; } else if( c != 3 ) { cout << a << " "; cout << b << " "; } else if( b != 3 ) cout << a << " "; } } } } } return 0; } EDIT przeglądając forum już doszedłem jak bardzo można sobie ułatwić zapis :) thx mateczek ;) #include <iostream>
using namespace std;
int main() { for( int a = 1; a <= 3; a++ ) { for( int b = 1; b <= 3; b++ ) { for( int c = 1; c <= 3; c++ ) { for( int d = 1; d <= 3; d++ ) { for( int e = 1; e <= 3; e++ ) { cout << a << " "; cout << b << " "; cout << c << " "; cout << d << " "; cout << e << endl; } } } } } return 0; } |
|
« 1 » |