Problem z punktacją w quizie
Ostatnio zmodyfikowano 2017-02-22 13:15
a1b1c1 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z punktacją w quizie » 2017-02-22 13:00:11 Witam. Szukam pomocy. Muszę napisać prosty quiz z wyborem kategorii, następnie po jakimś czasie ma wyświetlać się odpowiedź, mamy zaznaczyć wiem lub nie wiem. Za odpowiedź wiem-1 pkt, nie wiem-0pkt. Próbowałam coś zrobić, ale działa tylko częściowo. Konkretnie jest problem z punktacją.
#include <iostream> #include <cstdlib> #include <cstring> #include <windows.h> #include <cmath> /* run this program using the console pauser or add your own getch, system("pause") or input loop */ using namespace std;
int main(int argc, char** argv) { string kategoria; string odpowiedz; int a; int b; int pkt; cout << "QUIZ" << endl; cout << "Witaj" << endl; cout << "Miłej zabawy :)" <<endl; cout << "Powodzenia!" <<endl; cout << "1) Geografia" << endl; cout << "2) Historia" << endl; cout << "3) Przyroda" << endl; cout << "4) Jezyk polski" << endl; cout << "Podaj kategorie:" << endl; getline (cin, kategoria);
if (1) { string pytanie ; cout << "Jakie jest najwieksze panstwo swiata?" << endl; Sleep(2000); cout << "Rosja" << endl;
cout << "a. Wiem" <<endl; cout << "b. Nie wiem" << endl; cout << "Wybierz odpowiedz:" << endl; getline (cin, odpowiedz); }
if (a) { cout<< "Dobrze! Otrzymujesz 1 pkt" << endl; }
else
{
cout<< "Otrzymujesz O pkt"<<endl;
}
return 0; } |
|
hit |
» 2017-02-22 13:15:01 Weź kod w tagi cpp. Nigdzie nie wykorzystujesz zmiennych: Błędnie używasz instrukcji if. Tu masz informacje na jej temat: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/Instrukcja-warunkowa-if-else/16 Polecam jednak zapoznać się w takim przypadku z tym: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/Warunek-wielokrotnego-wyboru-switch-case/17 Edit: Tak na marginesie, jeśli chcesz do kategorii pobrać numer oznaczający daną odpowiedź, to powinna być ona typu int, a nie string. Co do if'ów to powinieneś tam wtedy sprawdzać if( kategoria == 1 ) oraz if( odpowiedz == "a" aczkolwiek tak jak napisałem wcześniej, zapoznaj się ze switch/case, lepiej się sprawdzi. |
|
« 1 » |