Wywoływanie wyrazów z literą "p" do pliku
Ostatnio zmodyfikowano 2017-02-23 15:40
Ruimis Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wywoływanie wyrazów z literą "p" do pliku » 2017-02-23 13:49:25 Otrzymałem zadanie do szkoły polegające na stworzeniu programu który będzie sprawdzał słowa z pliku i wypisze liczbę słów zawierających literę 'p'.
Wydaje mi się że powinno to być zrobione w ten sposób:
ifstream in; ofstream out; string k; int t[10]; int a=0;
int main() { in.open("napisy.txt"); while(in>>k) for(int i=0;i<k.size();i++) if(k(k.size()-1)='a') a++;
in.close(); out.open("wynik75.txt"); out << a;
out.close();
}
aczkolwiek gdy próbuje włączyć program wyskakuje błąd "no match for call to '(std::string {aka std::basic_string<char>}) (std::basic_string<char>::size_type)'|" Jak mogę to zmienić aby program był w stanie działać? |
|
latajacaryba |
» 2017-02-23 13:53:17 if( k( k.size() - 1 ) = 'a' ) Co ma oznaczać ta linijka? wstawiaj kod w znaczniki [cpp] kod [/cpp] |
|
Ruimis Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-02-23 14:05:11 Sam się zastanawiam Wedlug tego co mi podano to ma to sprawdzac czy litera jest literą p czy nie. |
|
michal11 |
» 2017-02-23 15:40:12 Możesz użyć tego do sprawdzania czy znak zdnajduje się w stringu. #include <string> #include <algorithm>
std::string str = "miastop";
if( std::find( str.cbegin(), str.cend(), 'p' ) != str.cend() ) { std::cout << "zawiera"; } else { std::cout << "nie zawiera"; }
albo możesz tez użyć metody ze stirnga http://www.cplusplus.com/reference/string/string/find/ |
|
« 1 » |