lekcja 19 zadanie domowe program działa ale przypisuje tę samą losowaną liczbę do całej tablicy
Ostatnio zmodyfikowano 2017-03-07 23:36
czajo5 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
lekcja 19 zadanie domowe program działa ale przypisuje tę samą losowaną liczbę do całej tablicy » 2017-03-07 21:54:42 Mam wylosować 999 liczb z zakresu 4 do 10 wypisać wartość na ekran i zsumować. Program ma być oparty na funkcjach. Mój losuje i przypisuje tę samą liczbę do całej tablicy . Co zrobiłem nie tak.
include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib> int wylosuj( int t[] , int rozmiar , int a , int b ) // a-poczatek b koniec {
int losuj = (std::rand() % (b - a + 1)) + a; int ile = 0; do { std::cout << ile << "=" << losuj << std::endl; ++ile; }while( ile < rozmiar); return losuj; } int sumuj( int t[] , int rozmiar ) { int wynik; int licznik = 0; do { wynik += t[ licznik ]; ++licznik; }while( licznik < rozmiar); return wynik; } int main() { int tablica[999]; srand( time (NULL)); wylosuj( tablica , 999, 4 , 10); int isuma = sumuj(tablica , 999 ); std::cout << " suma liczb wynosi" << isuma << std::endl; return 0; }
|
|
maly7 |
» 2017-03-07 22:40:22 Funkcje rand musisz umieścić w pętli. int wylosuj( int t[], int rozmiar, int a, int b ) { int losuj; int ile = 0; do { losuj =( std::rand() %( b - a + 1 ) ) + a; std::cout << ile << "=" << losuj << std::endl; ++ile; } while( ile < rozmiar ); return losuj; } Na przyszłość, umieszczaj kod w znacznikach [ cpp ][ /cpp ], naprawdę, łatwiej się go czyta. |
|
czajo5 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-03-07 23:36:10 dziękuję za pomoc |
|
« 1 » |